REVOLUCIJA U MEDICINI:Od nečega što imamo svi u organizmu naučnici NAPRAVILI ljudsko SRCE!

Ono neće moći da živi bez matičnih ćelija pacijenta, koje će mu dati oblik i potporu, i bez kojih "novo srce" neće moći da funkcioniše.

Dan kada pacijenti neće morati da čekaju u redovima za transplantaciju sve je bliži. Naučnici iz klinike u Masačusetsu napravili su ljudsko srce od matičnih ćelija uzetih od ćelija kože.

Ovako napravljeno srce omogućava brzo stapanje sa ostalim matičnim ćelijama u organizmu pacijenta, što smanjuje potrebu za donorima, istovremno i smanjuje šansu imunog odbijanja.

Ono neće moći da živi bez matičnih ćelija pacijenta, koje će mu dati oblik i potporu, i bez kojih “novo srce” neće moći da funkcioniše.

Da bi  moglo da funkcioniše neophodno je da pacijent ispuni nekoliko uslova, i da prethodne analize pokažu da je njegov kardiovaskularni sistem sposoban za takav medicinski zahvat.

Tim koji je radio na formiranju ljudskog srca uzeo je 73 donora, za koje se ispostavilo da nisu podobni za doniranje. Za pripremu srca, tim je deterdžentom skidao sve žive ćelije sa srca, ostavljajući negativan ćelijski materijal.

KutakNet

Share this article