ŠOK: Crna Gora legalizovala istopolne brakove

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je juče u Skupštini Crne Gore.

Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika, javljaju Vijesti.

PROČITAJTE JOŠ Zoran postao heroj u Nemačkoj: Sprečio otmicu devojčice (2) u parku i dete vratio majci (VIDEO)

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

 

Kako ističu nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona.

U LGBT Forumu Progres i LGBTIQ Socijalnom Centru su istakli da, kao i celokupna zajednica koju okupljaju, pozdravljaju usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan.

PROČITAJTE JOŠ ČOVEK KOJI JE BIO NA BOLOVANJU 35 GODINA! Zna se kako je najveći svetski neradnik SVE PREVARIO!

– Činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBT osobe u Crnoj Gori. Ovo je nesaglediv pomak napred za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBT zajednice.

Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba – naveli su.

(kutaknet.com / telegraf.rs)

Share this article