SPREMITE SE ZA PRAVI SPEKTAKL NA NEBU Stižu nam zvezde "padalice", a ako uradite jednu stvar želja će vam se ostvariti

U noći između 11. 12. I 13. avgusta imaćete priliku da gledate veličanstveni spektakl na nebu, takozvanu kišu Meteora. Kiša Perseida je jedan od najlepših prizora na nebu koje mi golim oko možemo videti sa Zemlje.

Najbolje je da odvojite sat vreme u večernjim satima, jer očima je potrebno oko 20 minuta da se nauče na mrak. Ako verujete u legendu koja govori o zamišljanju želje kada vidite Zvezdu padalicu onda ne propustite priliku da uživate u sutrašnjoj večeri.

 

Ne zna se tačno kako je to verovanje nastalo. Neki kažu da potiče od Ptolomeja, grčko-egipatskog astronoma, astrologa i matematičara koji je verovao da Bogovi u tom trenutku gledaju na Zemlju i uslišuju naše želje. Inače, Klaudije Ptolomej je napisao jednu od najčuvenijih knjiga iz oblasti astrologije, "TETRABIBLOS" poznatu i kao Biblija astrologije.

PROČITAJTE JOŠ CELOG ŽIVOTA ČEKAO DA UHVATI OVU NEMAN: Nikola iz Prokuplja uhvatio soma od preko 2 metra! (FOTO)

Pa ako imate želju da se upoznate bolje sa planetama, aspektima i tumačenjem natalnih karti ova knjigu vam može lepo poslužiti. Svake godine sredinom avgusta taj veličanstveni dogadjaj nam ulepša letnju noć. Ove godine će biti malo otežana, jer će Mesec sijati jako pa će umanjiti vidljivost. Mnogo će biti važno da ne bude mnogo oblaka koji će stajati na putu. 

Najvažnije je da odete što dalje od gradskih osvetljenja. Jer svetlo u gradu će vam otežati vidljivost. Zagadjenost gradova takodje otežava. Pronadjite neko mirno mesto odakle lepo vidite zvezdano nebo.

Najbolje je na nekom uzvišenju, u prirodi, gde će vam se činiti kao da vam zvezde padaju na dlan. Ovaj spektakl se dešava u periodu od 14. jula pa sve do 24. avgusta. Meteori i meteoriti velikom brzinom ulecu u Zemljinu atmosferu i trenjem u vazduhu se zagrevaju. Postaju svetli i izgore. Uglavnom ne stignu do Zemlje. Srecom, samo mali broj meteorita padne na zemlju, to je ustvari komadic neke planete ili komete koja je eksplodirala u svemiru.

Share this article