Zamislite budućnost u kojoj ćemo energiju dobijati iz solarnih puteva

Solarni putevi izrađeni od fotonaponskih ćelija grejaće površinu puteva i napajati električne automobile koji se po njoj voze, ali je najmanje tri puta skuplja od asfaltne.

Korištenje fotonaponskih ćelija koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu masovno se koriste u cijelom svijetu.

Ponekad na prvi pogled neobične ideje su u stvari dobro zamišljene, samo treba pronaći način za njihovu ekonomski isplativu implementaciju u praksi.

Takva je i ideja koja dolazi naravno iz SAD-a, u kojoj se želi napraviti površina ceste od solarnih fotonaponskih ćelija, a proizvedena struja bi se mogla koristiti za okolna domaćinstva, tvornice, napajanje elektromobila koji voze po cesti ili u hladnijim krajevima za zagrijavanje površine ceste kako bi se uklonio led i snijeg.

Naravno za takvu ideju potrebne su nove generacije solarnih fotonaponskih ćelija, ali ni to nije nemoguće.

U SAD-u je pokrenut projekt ‘Solar Roadway‘ (Solarna cesta), o cestama izrađenih od solarnih fotonaponskih ćelija. Za pokus u praksi je u sjevernom Idahou prekriven parking fotonaponskim ćelijama.

 

Taj projekt financirala je Uprava za ceste iznosom od 750.000 dolara, a instalacija solarnog parkinga ima instaliranu snagu od 5.700 W. Solarni paneli s kojima bi trebala biti pokrivena cesta,odnosno parking, napravljen je posebnom tehnikom, a ima tri sastavna dijela.

Prozirni omotač koji je površinski sloj s ugrađenim solarnim ćelijama, LED svjetlima (za oznake na cesti) i grijačima za otapanje leda i snijega.

Potom dolazi sloj elektronike za kontrolu rasvjete i komunikacija, te na kraju zadnji sloj ploče za distribuciju energije dalje do potrošača (domaćinstva, tvornice…).

Najveći nedostatak solarne ceste je u tome što solarne fotonaponske ćelije ne mogu biti usmjerene prema suncu pod optimalnim kutom za maksimalno efikasnu proizvodnju električne energije.

Za sada nije poznato koliko bi efikasnost bila manja od onih solarnih fotonaponski sustava smještenih na krovovima zgrada, te koliko je točno cestovni solarni fotonaponski sustav skuplji od klasičnog asfalta (pretpostavlja se da je najmanje tri puta skuplji).

(Izvor: novi-svjetski-poredak20minuta.hr)

Share this article