Nebojša je započeo biznis uz pomoć grickalice, a sada od njega kupuju NASA, Boing i Ferari!

Kada je pre dve i po decenije počeo da proizvodi prve mikrokontrolere Nebojša Matić ni sanjao nije da će jednog dana njegove proizvode kupovati Boing, NASA, Ferari, Tojota i Tošiba.

Nebojša je mikrokontrolere počeo da sklapa još kao student, uz pomoć štapa i kanapa, tačnije uz pomoć lemilice i priručnih sredstava.

Mnoga znanja iz te, tada nove oblasti elektronike bila su mu nedostupna jer je tim poslom počeo da se bavi u vreme kada nije bilo interneta.

 

- Još kao student u Novom Sadu počeo sam sa grickalicama i žicama da pravim već prve razvojne sisteme, kasnije se to razvilo u smeru biznisa. Pričamo o dobu koje su svi zaboravili, nije bilo interneta već su postojali katalozi koji su imali i po 600 strana. Nikada mi nije palo na pamet da odustanem od tog preduzetničkog duha, kad sam nailazio na prepreke samo sam razmišljao kako nešto mogu da rešim, a ne da odustanem - priča Nebojša Matić.

.

FOTO: RTS KVADRATURA KRUGA - ZVANIČNI KANAL / SCREENSHOT

Tako je bilo u početku, a danas "Mikroelektronika" ima automatizovanu proizvodnju i ljude koji proizvode softverske i hardverske razvojne alate za ceo svet. Oni predstavljaju mozak svakog savremenog uređaja, kamera, automobila, satelita...

To je jedan od retkih firmi u Srbiji u koju studenti iz sveta dolaze na praksu i jedna od retkih kompanija u našoj zemlji u kojoj radna nedelja traje četiri dana.

 

Razvojni put inženjera Nebojše Matića pratila su mnoga odricanja i žrtve. Sedam godina je radio po 20 sati dnevno, odrekao se i letovanja i zimovanja, a prvi automobil kupio je u 38. godini.

- Kada je Nikola Tesla pričao da je spavao samo četiri sata, mislio sam da je to nemoguće, kada sam pokrenuo ovaj biznis video sam da je bio u pravu - kaže Matić za RTS.

Bez ičije pomoći stvorio je firmu koja danas zapošljava 90 ljudi, ima oko 3.000 kvadrata poslovnog prostora, nekoliko svetskih izuma i standarda u toj oblasti i više od 2.000 proizvoda koje izvozi u 130 zemalja.

.

FOTO: RTS KVADRATURA KRUGA - ZVANIČNI KANAL / SCREENSHOT

U Mikroelektronici proizvodnja je zaokružena, radi se mnogo, ali kraće nego u 90% firmi u Srbiji. Radi se četiri dana nedeljno.

I pored toga što su plate povećane kada je počelo da se skraćuje radno vreme, profit firme je usled veće produktivnosti rastao. Ali ne samo profit.

- Odmorni radnici, koji se u četiri radna dana fokusiraju na posao daju i mnogo više inovacija. A to je našoj kompaniji važno. A efekat po firmu je takav da je produktivnost za šest meseci porasla toliko da je sa gotovo polovinom radnika i 20 odsto manje radnog vremena proizvodnja veća za 30 odsto, što jeste „vau“ efekat – napominje Matić.

(Izvor: blic.rs)

Share this article