Svet medicine šokiran: PROMAJA ISTERUJE KORONU

Provetravanje prostorija smanjuje prenošenje koronavirusa za 70-80 odsto

Profesor na Univerzitetu Kembridž, Šon Ficdžerald, rekao je da su istraživanja pokazala da dobra provetrenost u zatvorenim prostorijama smanjuje mogućnost prenošenje korona virusa za 70 do 80 odsto.

PROČITAJTE JOŠ PREMINUO PILOT SVETISLAV VRANIĆ Heroj koji je u Srbiju dovezao pomoć iz Kine

 

Ficdžerald je član Kraljevske akademije za inženjerstvo na Kembridžu i kaže da kad god može, "provetrava ili odšrafljuje prozore koji su godinama bili zatvoreni".

- Ukoliko ne mogu da otvorim prozor, izlazim iz prostorije. Odbijam da budem u zatvorenoj prostoriji koja nema dobru ventilaciju - rekao je Ficdžerland, a preneo BBC.

PROČITAJTE JOŠ Prva zemlja koja uvodi korona-pasoš: Ko ne primi vakcinu neće moći u prevoz, restorane…

On podržava preporuke brojnih zdravstvenih organizacija da se redovno peru ruke, drži socijalna distanca i maske, ali dodaje da bi provetravanje trebalo da bude četvrta stavka na listi stvari koje je obavezno uraditi, "međutim, nje nema uopšte", dodaje on.

- Moja briga je da najhladnije vreme još nije stiglo, ali vidim već da su se ljudi zabarikidirali zbog hladnoće i da su im prozori uglavnom zatvoreni. Bojim se da sa novim, daleko zaraznijim sojem kovida 19, moramo da shvatimo da je sada još važnije da aerosoli u vazduhu moramo da držimo na neuporedivo nižem nivou - zaključio je on.

Share this article