DANAS JE JOVANjDAN: Da li znate da Srbi čuvaju RUKU kojom je NAJVEĆI SVETAC KRSTIO ISUSA! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj koga slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Jovan je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava.

 

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.

PROČITAJTE JOŠ NAJMLAĐI POBEDNIK Sara ima samo sedam godina, ali je skočila u hladnu vodu i prva stigla do časnog krsta (FOTO) 

Čudotvorna ruka Svetog Jovana Krstitelja

Desna ruka Jovana Krstitelja, koja je na reci Jordan krstila Isusa Hrista, čuva se na Cetinju. Jovanovu ruku u Evropu su bežeći od Turaka i francuskog cara Napoleona doneli malteški vitezovi na dvor ruskog cara Nikolaja koji ju je u znak zahvalnosti Srbiji koja je primila ruske emigrante darovao Karađorđevićima.

Bežeći pred nemačkom okupacijom, mladi kralj Petar II relikviju ostavlja u manastiru Ostrog. To nije jedina relikvija SPC van Srbije - u Crnoj Gori se čuvaju i mošti Vasilija Ostroškog i ruka Svetog Save.

 

Ruku Svetog Jovana pronašla je 1952. godine nova komunistička vlast koja ju je prisvojila i držala na nepoznatom mestu, sve dok crnogorski komunista Marko Orlandić nije 1978. naredio da se ova relikvija vrati crkvi.

Ruka Svetog Jovana od tada počiva u manastiru Cetinje, a javnost može da je vidi svakog 20. januara.

Pogledajte video o neobično putu ruke Svetog Jovana Krstitelja:

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=9dzdr9M-3Q8[/youtube]

 

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=18OkIJPpvOg[/youtube]

Share this article