Preminula Mira Furlan

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Prema navodima portala Variety.com, glumica je preminula u sredu 20. januara.

 

Od glumice na društvenim mrežama oprostio se i Majkl Strazinski, autor serije "Babylon 5", u kojoj je Mira imala zapaženu ulogu.

"Mira je bila dobra i ljubazna žena, zapanjujuće talentovana i prijateljica svima u glumačkoj ekipi serije", napisao je on.

Iako uzrok smrti još uvek nije otkriven, Strazinski je rekao da su glumci i ekipa "Babylon 5" "već neko vreme znali da Mirino zdravlje bledi".

"Nadali smo se da će se poboljšati. U grupnom imejlu poslanom glumačkoj ekipi, čuo sam da se možda poboljšava", napisao je.

 

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živela je u Americi gde je emigrirala sa suprugom rediteljem Goranom Gajićem zbog rata i političkih tenzija u Jugoslaviji.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

U karijeri ostavrila brojne zapažene uloge u filmovima i serijama jugoslovenske produkcije poput onih u filmovima: "Otac na službenom putu", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje", "Lepota poroka", "Kiklop"...

Takođe, i u SAD je gradila uspešnu karijeru, a publika je najviše pamti po ulozi Delen u naučno-fantastičnoj seriji "Babylon 5" i ulozi Danijel Ruso u seriji Izgubljeni.

Share this article