ALBANAC PREŠAO U PRAVOSLAVLJE I DOŠAO DA ISPRATI VLADIKU Kako je Sulejman postao Dušan: "Ja sam se samo vratio"

U litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija bio je i jedan vernik, prijatelj pokojnog vladike, Dušan Obrenović (24), koji se rodio pod imenom Sulejman Muratović.

U pravoslavlje je prešao 2016. godine, a živi u Kosovskoj Mitrovici, iz mešovitog albansko-bošnjačkog braka, a gde god se pojavi izaziva pažnju.

PROČITAJTE JOŠ Dr Predrag Kon bez dlake na jeziku: SA MERAMA SE ZAKASNILO

- Atanasije je često boravio na Kosovu i Metohiji i tako su se Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavoleo tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, ali čist u srcu - kažu sagovornici. 

Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen. Široj javnosti Dušan, nekada Sulejman, postao je poznat 2018. godine, kada je ispričao svoju životnu priču koja je po svemu drugačija.

 

Do 2016. godine Sulejman Muratović se prekrstio i postao Dušan Obrenović.

- Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio - kaže Dušan za ATV.

Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je – nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena. Ali, zato jeste Dušan koji je jedva dočekao krštenje, a u pravoslavlje se, kako kaže, zaljubio od malena.

dusan-obrenovic-youtube 770

 *Foto: Youtube

- Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar". I ja, eto, uz Božiju pomoć (krsti se) 2016, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana - priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

- Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih - priča Dušan.

Share this article