ČARLS NASLEĐUJE VELIKO BOGATSTVO: Otkriveno šta mu je ostavila kraljica a dobio je i OVU PRIVILEGIJU

Kralj Čarls nasleđuje ne samo tron nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, već i njeno privatno bogatstvo - bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.

Britanski monarsi nisu obavezni da otkrivaju svoje privatne finansije, ali prema Sandej tajms listi bogatih 2022, kraljičina imovina je vredela oko 370 miliona funti (426 miliona dolara), što je 5 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Međutim, zamak Balmoral, letovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasleđuje Čarls.

 

Kraljica je takođe posedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima Tajmsa 2021. godine.

Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Čarlsa, procenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).

Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog naslednika.

Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dela, od kojih je većina bila zaveštana prijateljima i porodici.

Stručnjaci navode da je Elizabeta verovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći deo bogatstva koji pripada Čarlsu.

Share this article