SVET STRAHUJE OD TREĆEG SVETSKOG RATA Ruske pretnje unele uzbunu u zapadne redove

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da “postoji realna opasnost od početka Trećeg svetskog rata”.

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da “postoji realna opasnost od početka Trećeg svetskog rata” podigla je buru na svetskoj sceni, od američkog ministra koji je osudio rusko “zveckanje sabljama” i “opasne” pretnje nuklearnim ratom, ukrajinskog koji je ocenio da “Moskva oseća poraz”, do britanskih lidera koji su “ne očekuju” tako nešto i govore o ruskom “razmetanju” – a oglasila se čak i Kina.

- Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti - rekao je Lavrov u ponedeljak na ruskoj državnoj televiziji.

 

On je ukazao da međunarodna zajednica ne bi trebalo da potceni značajnu opasnost od nuklearnog sukoba i naglasio da to što NATO snabdeva oružjem Ukrajinu u suštini znači da je zapadna alijansa posredno u ratu s Rusijom, kako je preneo Rojters. Lavrov je takođe ocenio da su tenzije između Istoka i Zapada danas gore nekog tokom Kubanske krize u jeku Hladnog rata, jer “sada nema kanala komunikacije sa SAD i niko ne pokušava da ga stvori”.

Sergej Lavrov

*Sergej Lavrov, FOTO: MAXIM SHIPENKOV/POOL PHOTO / TANJUG/AP

Ostin: "Opasna retorika"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je u utorak ocenio da su retorika “zveckanja sabljama” i pretnje nuklearnim ratom Moskve “veoma opasne i ne pomažu” u trenutnoj situaciji.

- Niko ne želi da se dogodi nuklearni rat. To je rat u kojem sve strane gube. Stoga zveckanje sabljama, opasna retorika, očigledno ne pomaže i to je nešto u šta se nećemo upuštati – rekao je Ostin tokom posete Nemačkoj, nakon sastanka u bazi Ramštajn u koji je bilo uključeno preko 40 država koje žele da se ubrza i sinhronizuje snabdevanje Ukrajine oružjem.

“Dejli mejl” navodi da je nekoliko zemalja pojačalo snabdevanje oružjem dugog dometa, dok rat ulazi u novu, ključnu fazu kako se Moskva fokusira na istočni region Donbas.

 

- Želimo da otežamo Rusiji da preti svojim susedima i da joj ograničimo mogućnosti da to radi – istakao je Ostin odnoseći se na svoj nedavni, kontroverzni komentar da SAD žele da “oslabe” Rusiju.

On je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u nedelju otišao za Kijev da se sretnu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i razgovaraju o zalihama. “Dejli mejl” navodi da je američki Stejt deparment u ponedeljak doneo vanrednu deklaraciju da odobri potencijalnu prodaju municije Ukrajinu vredne 165 miliona dolara. Pentagon je rekao da će taj paket uključiti artiljerijsku municiju za haubice, tenkove i bacače granata.

Džonson: "Ne očekujem da Putin to uradi"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ne očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini ukoliko se suoči sa većim vojnim neuspesima.

Boris Džonson

Boris Džonson, FOTO: HOLLIE ADAMS - POOL / EPA

- Ne mislim da će se to dogoditi – rekao je Džonson, ukazujući da smatra da u Rusiji ima dovoljno političkog prostora i podrške da može da odstupi i povuče se iz Ukrajine.

Hipi: "Razmetanje Lavrova"

Nakon bombastične izjave Lavrova oglasio se i britanski ministar oružanih snaga Džejms Hipi. On ne misli da postoji neposredna pretnja eskalacije rata u Ukrajini, a navode Lavrova o opasnosti od nuklearnog sukoba nazvao je "razmetanjem", dodajući da je to zaštitni znak Lavrova tokom 15-tak godina, koliko je ovaj ministar spoljnih poslova Rusije.

- Ne mislim da trenutno postoji neposredna pretnja eskalacije – ocenio je Hipi i napomenuo i da je ono što "Zapad čini u nastojanju da podrži svoje saveznike u Ukrajini veoma dobro odmereno kako bi se izbegla direktna konfrontacija sa Rusijom".

Kuleba: "Moskva oseća poraz"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocenio je da izjava Lavrova samo ukazuje na to da "Moskva oseća poraz u Ukrajini".

Dmitro Kuleba

Dmitro Kuleba, FOTO: ROBERT GHEMENT / EPA

"To samo znači da Moskva oseća poraz u Ukrajini. Zato svet treba da udvostruči podršku Ukrajini, kako bismo pobedili i zaštitili evropsku i globalnu bezbednost", poručio je Kuleba na "Tviteru".

Vang: "Veća cena za Evropu"

Na Lavrovljevu izjavu reagovala je i Kina, koja je u utorak poručila da “niko” ne želi da vidi treći svetski rat i da se nada da “relevantne strane” u ukrajinskoj krizi mogu da spreče dalju eskalaciju konflikta.

Vang Venbin

Vang Venbin, FOTO: WU HONG / EPA

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Venbin je na redovnoj konferenciji za štampu upozorio na “veću cenu” za Evropu i ostatak sveta i ohrabrio uključene strane da dođu do mirnog rešenja što je pre moguće.

- Pod trenutnim okolnostima, sve strane treba, prvo i najvažnije, da podrže dijalog i pregovore kako bi sprečili širenje i produžavanje konflikta – istakao je Vang.

 

Gajić: "Opasnost od Trećeg svetskog rata realna"

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova o mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata je prilično realna, naučni savetnik Instituta za evropske studije Aleksandar Gajić i dodaje da taj rat nije izvestan, ali da je moguć iz više razloga.

Kako je rekao za Tanjug, moguć je pre svega zbog tekućih operacija u samoj Ukrajini i činjenice da NATO savez i zemlje EU neštedljivo pomažu ukrajinsku stranu u naoružavanju, slanju dobrovoljaca i učestvovanju u svim vidovima specijalnog rata - ekonomskog, medijskog, diplomatskog..."u cilju izolacije Rusije i slabljenja njenog potencijala uopšte za vođenje specijalne vojne intervencije".

Gajić je rekao da u prilog realnosti mogućeg širenja sukoba sa ukrajinsko-ruskog na šire okvire govori i činjenica da su zapadne sile posredno involvirane u ovaj rat što, kako je rekao, ukrajinsku ratnu stranu čini proksijem u sukobu Zapada i Rusije.

- Sa druge strane, za razliku od Hladnog rata prekinute su političke komunikacije, i zvanične i nezvanične, između Rusije i SAD koje su postojale u svim ključnim momentima Hladnog rata, kada je tenzija bila takva da je moglo da dođe do prerastanja Hladnog rata u onaj topli, pa i u nuklearni kao što je recimo bio slučaj sa kubanskom raketnom krizom - rekao je Gajić.

U svim tim periodima je, kaže, postojala otvorena komunikacija koja sada ne postoji ni na oficijalnom nuvou ni u tajnim kanalima što, dodaje, onemogućava komunikaciju, posredovanje i približavanje suprotstavljenih strana.

Sa treće strane, ukazao je Gajić, opasno je što neke od članica NATO pakta, bivše socijalističke zemlje istočnog lagera kao što su Poljska ili pribaltičke zemlje, guraju ostale članice NATO pakta i EU u konfrontaciju sa Rusijom, pozivajući da se uđe u direktnu vojnu intevenciju na prostoru Ukrajine.

- I ne samo to, Poljska stalno harangira u poslednjih nekoliko nedelja da se izvrši napad, odnosno izolacija blokade i kasnije prodiranje na prostor Kalinjingrada koji predstavlja teritoriju Rusije - rekao je Gajić.

Sa druge strane, naveo je da je Rusija u svojoj vojnoj indoktrini predvidela da u slučaju kovencionalnog rata sa suprostavljenim zemljama ima mogućnost da prva upotrebi taktičko nuklearno oružje čime bi, kako je dodao, taj topli rat, ako bi se proširio sa prostora Ukrajine vrlo brzo mogao da preraste u nuklearni sukob.

- Mogućnost od eskalacije i prerastanja rata u Ukrajini u Treći svetski rat je moguć scenario - neizvestan, ali realna pretnja postoji - zaključio je Gajić.

Upozorenja na Treći svetski rat

Dok se reakcije na Lavrovljevu izjavu ne stišavaju, “Njuzvik” podseća da Rusija nije jedini ključni igrač u ukrajinskom konfliktu koji je govorio o mogućnosti Trećeg svetskog rata. Prošlog meseca je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio da bi moglo doći do Trećeg svetskog rata ukoliko mirovni pregovori sa Rusijom ne uspeju.

I američki predsednik Džo Bajden je u martu rekao da SAD “neće voditi rat protiv Rusije u Ukrajini” zbog toga što bi direktan sukob između NATO i Rusije značio “Treći svetski rat, a to je nešto što moramo težiti da sprečimo”.

Ruska, sada već dvomesečna invazija na Ukrajinu, najveći je napad na evropsku državu od 1945, podseća “Dejli mejl”. U sukobu su ubijene ili ranjene hiljade ljudi, ukrajinski gradovi su sravnjeni, dok je preko pet miliona ljudi izbeglo iz zemlje.

Dok Moskva svoju invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za razoružavanje Ukrajine i njenu zaštitu od fašista, Kijev i Zapad kažu da je to lažni izgovor Rusije za neisprovocirani rat.

Share this article