CELU ŠKOLU ZAPOSLENI SAMI RENOVIRALI Sredili sale, napravili nameštaj, svuda uveli internet...

Fiskulturne sale u svih pet izdvojenih odeljenja na selu, tri kabineta informatike u matičnoj školi, internet i računar u svakoj učionici, uključujući i seoska odeljenja, učionice i radne prostorije okrečene i obnovljene nameštajem koji su sami napravili radnici škole - tako danas izgleda OŠ "Vuk Karadžić" iz Žitkovca kod Aleksinca.

Ovo je, inače, jedina osnovna škola u Srbiji koja je dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete za 2019. godinu.

 

Pored sređenih i obezbeđenih školskih prostorija, sve je pokriveno video nadzorom sa preko 40 kamera, a povrh svega za samo godinu dana, uknjiženo je za 15.000 manje opravdanih i 2.000 neopravdanih izostanaka.

Nakon početka časova, učenicima je zabranjen izlazak iz školskog dvorišta

 *Nakon početka časova, učenicima je zabranjen izlazak iz školskog dvorišta

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Školu pohađa ukupno 705 učenika i ima pet četvorogodišnjih izdvojenih odeljenja u Moravcu, Prćilovici, Gornjem Suhotnu, Lužanu i Nozrini. Direktor Milan Dinić, koji se nalazi na čelu škole od decembra 2017.godine, kaže da su isključivo sopstvenim snagama uspeli da obnove školu i reše brojne probleme učinivši od nje obrazovnu ustanovu za primer.

 

- Stupanjem na funkciju direktora škole, blago rečeno, zatekao sam loše stanje. Godinama unazad gotovo da se ništa nije radilo na infrastrukturi, učionice su bile oštećene, u školsko dvorište je mogao da uđe ko je hteo, stalni su bili sukobi među učenicima. Kao škola možemo da se pohvalimo nekim promenama po kojima smo možda jedinstveni u Srbiji. Nakon početka časova učenicima je zabranjen izlazak iz školskog dvorišta do poslednjeg časa, pri čemu se i kapija u školskom dvorištu zatvara - kaže Dinić.

 *"Vuk Karadžić" jedina je osnovna škola u Srbiji koja je ovogodišnji dobitnik

Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pored bezbednosti, unapređenja nastavnog procesa i infrastrukture, veoma značajni rezultati postignuti su u redovnosti pohađanja nastave.

- Kada sam stupio na funkciju direktora, bilo je preko 40 učenika koji uopšte nisu pohađali nastavu a da za to nisu bili zakonski sankcionisani. Potpunom primenom zakona i pravilnika škole, čestim razgovorima sa decom i roditeljima, neizdavanjem potvrda za dečje dodatke i socijalne pomoći, disciplinskim postupcima i prekršajnim prijavama, broj učenika koji ne pohađa nastavu sveli smo na pet-šest i to su uglavnom deca koja fizički nisu prisutna u Žitkovcu. Sve ove mere dale su rezultat, tako da smo za samo godinu dana smanjili 15.000 opravdanih i 2.000 neopravdanih izostanaka - objašnjava Dinić.

 

Školske prostorije potpuno su obnovili sopstvenim snagama.

- Ne plaćamo dodatno majstore, već ih imamo među svojim radnicima - bravara, vodoinstlatera, molera, električara i zidara. Njihov rad i znanje štedi mnogo novca, pa, bukvalno, za bilo kakvo renoviranje nama je samo materijal neophodan. Sami smo napravili kompletan nameštaj za petnaestak učionica i okrečili ih. Finansiramo se iz budžeta Opštine Aleksinac u istom iznosu kao i prethodnih godina. Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2018. godine dobili smo finansijska sredstva za ograđivanje školskog dvorišta - kaže Dinić.

Nastavno osoblje samo je napravilo nameštaj za oko 15 učionica

 *Nastavno osoblje samo je napravilo nameštaj za oko 15 učionica

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U toku je kompletna rekonstrukcija fiskulturne sale u Žitkovcu koja obuhvata zamenu poda, krečenje, postavljanje semafora i rekvizita. Zatim se rekonstruiše jedini preostali neuređeni hodnik u matičnoj zgradi i do početka naredne školske godine očekuje se potpuna adaptacija prostora namenjenog za produženi boravak učenika prvog i drugog razreda.

Državni prvaci u informatici i najbolji nastavnik

Dinić je uspehe ostvarivao i kao nastavnik jer njegovi učenici od 2012. godine na svim republičkim i međunarodnim takmičenjima iz informatike i računarstva osvajaju jedno od prva tri mesta. Pod njegovim vođstvom učenici su bili državni prvaci iz informatike 2012, 2014, 2015. i 2016. godine, a i prvo mesto osvojeno je i na međunarodnom festivalu kreativnih filmova 2017. i 2018.

On je 2015. godine proglašen za najboljeg nastavnika informatike u Srbiji od JISA.

(Izvor: blic.rs / Branko Janačković)

Share this article