Istoričar Dejan Ristić tvrdi: “Kraljica Elizabeta ima nemanjićke krvi”

Direktna loza Nemanjića ugasila se u 14. veku smrću cara Uroša, a po ženskoj liniji njihovi naslednici su, između ostalog, i kraljevska porodica Vindzor u Engleskoj, kaže istoričar Dejan Ristić.

– Potomaka Nemanjića nema u Srbiji. Dinastija Nemanjića završava se s carem Stefanom Urošem Petim, koji je umro 1371. bez potomaka. Direktna loza se ugasila krajem 14. veka i u Srbiji nema direktnih niti indirektnih potomaka – kaže Ristić i dodaje: “Nemanjiće treba tražiti u porodici Vindzor u Velikoj Britaniji i među Romanovima, ali i u Turskoj. Princeze iz porodice Nemanjić su se udavale za strane vladare, pa i kraljica Elizabeta ima nemanjićke krvi.”

 

Ristić naglašava da se krv predaka vratila u Srbiju preko Engleza: “Gen je stigao preko Karađorđevića i kraljice Marije, koja je unuka britanske kraljice Viktorije. To je više simbolika nego realna priča. Veze s Nemanjićima su samo indirektne,” zaključuje Ristić.

Ivan Grozni vodio je poreklo od Srba po trostrukoj liniji: U mnogim prilikama bio je naklonjen Srbima

U Srbiji su napisane mnoge knjige o porodicama Đoković, Crnčević, Nikšić, Bogunović, Zurovac, Zurović, Cvjetičanin, Miljuš, Škundrić, Kovačević, Grmuša, koje navodno vode poreklo od Nemanjića, nekad po ženskoj, nekad po muškoj liniji. Ozbiljni istoričari zgražavaju se nad ovakvim pisanijama. A genetičari tvrde da je verovatnoća da se na osnovu upoređivanja zemnih ostataka vladara iz nemanjićke loze i potencijalnog potomka pronađe veza „ogromnih“ 0,00000009 procenata.

 

Bojan Miljković, naučni savetnik u Vizantološkom institutu, 2014. godine za “Novosti” je rekao da se ne može dokazati ni da je neko nemanjičke krvi po ženskoj liniji: “Nismo mi Jevreji da vučemo liniju po majci! O vezi kneginje Milice sa porodicom Nemanjić pisano je u kasnijim letopisima, verovatno da bi se održao kontinuitet srpske države. Čak i da je tako, loza Lazarevića završava se 1427. godine, smrću despota Stefana, koji je, takođe, umro bez potomaka.”

– U geneologiji potomci ženske dece se ne beleže. To nije rađeno ni u 14. veku. Jer, deca više nisu potomci njene porodice, već one u koju je otišla. Čak i da je kneginja Milica poreklom od Nemanjića, ovo krvno srodstvo po ženskoj liniji je prekinuto u doba Đorđa Brankovića, znači u 15. veku. Mnogi su se izdavali za potomke Nemanjića, ali niko to nije dokazao. Prava istina o Nemanjićima nalazi se u „Rodoslovnim tablicama“ poznatog istoričara Sime Ćirkovića, tvrdi akademik Jovanka Kalić.

Papa je od cara Dušana zahtevao da pokatoliči Srbe i dobio je NAJPOZNATIJU SRPSKU PSOVKU KAO ODGOVOR

Ipak, ukoliko neko poželi da sazna da li vuče gene iz ženske linije loze Nemanjića, mogao bi da dobije odgovore uz dozvolu crkve. Naime, kako tvrdi univerzitetski profesor Oliver Stojković, šef laboratorije u Institutu za sudsku medicinu, svako ko želi mogao bi da uporedi svoj genetski materijal sa zemnim ostacima Stefana Dečanskog, koji se čuvaju u Dečanima ili kralja Milutina.

– Zbog specifičnog načina nasleđivanja različitih delova genetičkog materijala, za ovu svrhu koriste se ili analize mitohondrijske DNK, kojom se utvrđuje srodstvo po neprekinutoj ženskoj liniji ili analize hromozoma Y, kojom se utvrđuje srodstvo po neprekinutoj muškoj liniji.

Share this article