Kako je Gospod Bog stvorio medicinsku sestru

Kad je Gospod Bog odlučio stvoriti medicinsku sestru, već prvi dan morao je raditi prekovremeno. Posjeti ga jedan anđeo i upita:

– Gospodine, a zašto taj model tako dugo oblikuješ?

– Zar nisi vidio popis posebnih zahtjeva – odvrati Bog i nastavi. – Mora imati i muške i ženske osobine; mora se dati dezinficirati, živce mora imati od čelika, a mora imati i široka leđa na koja se može sve odložiti. K tome,  mora biti sitna da ne zauzima previše mjesta u pretijesnim službenim prostorijama. Mora znati odjednom izvršavati pet naloga i pritom imati još koju slobodnu ruku.

Anđeo kimne glavom i odgovori:

– Toliko ruku! To neće ići!

Bog uzdahne i reče:

– Najviše poteškoća imam s očima: idealan model bi ih morao imati najmanje tri para: jednim parom bi gledao kroz zidove da u noćnoj službi zbrine što više bolesnika; jedan par bi morao imati na zadnjem dijelu glave da vidi i što drugi žele sakriti, a – razumije se – i treći par, kojim će bolesniku bez puno riječi govoriti: »Ne brinite! Tu sam, uz vas.«

 

Anđeo povuče svoga Gospoda za rukav i reče:

– Gospode, idi se malo odmoriti! Sutra ćeš nastaviti s poslom…

No, Bog mu odvrati:

– Upravo sad ne mogu otići. Uspjelo mi je napraviti model koji se gotovo nikad neće razboljeti, a ako se i razboli, sam će se izliječiti. Razumjet će da na dvadeset bolesničkih kreveta ima trideset bolesnika i da na deset radnih mjesta radi pet ljudi. Voli zvanje koje puno zahtijeva, slabo je plaćeno i nije mu potrebno mnogo slobodnih subota i nedjelja.

Anđeo je polako kružio oko modela:

– Materijal je premekan – uzdahne.

– Ali je izdržljiv – odgovori Bog. – Ne možeš ni zamisliti što sve podnosi.

Anđeo dodirne lice modela…

– Ah, evo pogreške! Tu nešto nije u redu.

– Nije to pogreška – objasni Bog. – To je suza. Teče zbog žalosti, bolesti, usamljenosti, a ponekad i iz veselja. Suza je nužan ventil.

(Izvor: svjetlorijeci.ba/ Priredio: Ivan NUJIĆ)

Share this article