Milica iz Beograda ima samo 13 godina, ZA 365 DANA PROČITALA JE 317 KNJIGA i postala najčitalac u 2019.

Povodom 89. rođendana Biblioteke grada, za najčitaoca u 2019. proglašena je Milica Nešković, koja je za 365 dana pročitala 317 knjiga, a ima samo 13 godina!

Kako kaže majka Mirjana, poziv od biblioteke je došao iznenada, čak nisu ni znali koliko je Milica knjiga pročitala u 2019.

- Milica obožava da čita. Znali smo da čita dosta, ali nikada nismo vodili tačnu evidenciju, tek smo iz biblioteke saznali da ih je bilo 317 - kaže ponosna majka.

 

Ova trinaestogodišnja devojčica koja pohađa šesti razred u OŠ “Dr Dragan Hercog”, na pitanje kako je uspela da pročita skoro jednu knjigu dnevno, odgovara da jednostavno voli da čita.

 *FOTO: RTS / SCREENSHOT

- Čitanje je moja zanimacija i ne mogu da izdvojim neku knjigu koja mi je omiljena. Ima mnogo njih koje su mi drage. Na primer, dopala mi se “Ringišpil u mojoj glavi”, ali volim i da čitam serijal knjiga Keti Hopkins o četvoro prijatelja koji idu zajedno u srednju školu i njihovim avanturama - ushićeno priča devojčica sa Miljakovca.

Mama Mirjana kaže da je pre par dana bila u biblioteci i iznajmila sedam knjiga, a da ume nekad da uzme i desetak.

 

- Milica u biblioteku ide skoro svaki, ili bar svaki drugi dan. Bibliotekarke Zorica i Ana su divne prema njoj, uvek tačno znaju da joj preporuče knjige u kojim će uživati.

Poslednja knjiga koju je pročitala je “Kradljivac munje” iz serijala knjiga “Persi Džekson i bogovi Olimpa”.

 *FOTO: RTS / SCREENSHOT

- Drugačije je kada čitam nešto što moram za školu i nešto što volim. Knjige koje imaju do 300 strana mi je lako da pročitam. S druge strane, one od 400 do 500 mi je već malo teže i za njih mi treba dan i po da ih pročitam. Tako veće knjige čitam vikendom jer tada imam najviše vremena. Osim školskih obaveza i čitanja, crtam, idem na plivanje i odnedavno treniram karate. Uskoro polažem za žuti pojas - priča ova svestrana devojčica.

 

Zahvalna svima koji je podržavaju

Milica je na kraju želela da zahvali svim ljudima koji joj pomažu da uskladi sve svoje obaveze i da pored svega stigne da se bavi "svojom omiljenom zanimacijom" - čitanjem.

- Zahvalna sam mojim trenerima karatea, bibliotekarkama Ani i Zorici što mi uvek predlože lepe knjige i trenerima pljivanja sa Banjice - kaže Milica.

Biblioiteka grada Beograda

 *Biblioiteka grada Beograda / FOTO: R.RISTIĆ / RAS SRBIJA

Istorija Biblioteke duga 89 godina

Biblioteka grada Beograda obeležila je 15. januara svojih 89 godina postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača, knjigovesca i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”.

(Izvor: blic.rs / Aleksandra Kresović)

Share this article