NJEGOV PLAVI ČUPERAK JE NAJPOZNATIJI: Mika Antić je pesnik kojim se Kikinda diči!

Pisao je za decu i odrasle

Srpski pesnik Miroslav Mika Antić (1932- 1986) rođen je u Mokrinu, naselju u gradu Kikinda. U rodnom Mokrinu pohađao je Osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista "Ritam" i "Dnevnika" u Beogradu i "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Za sva ta dela dobio je mnogobrojna priznanja kao što su: dve „Nevenove“ nagrade, nagradu za životno delo u poeziji za decu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i dr.

 

Pisao je za decu i odrasle. Njegove najpoznatije pesme su "Plavi čuperak", "Plava zvezda", "Vojvodina", "Ispričano za proleće", "Plavo nebo"... 

U rodnom Mokrinu postoji bista sa njegovim likom, a na njegovoj rodnoj kući je tabla na kojoj piše - U ovoj kući proveo je detinjstvo Miroslav Antić (1932- 1986);  Pesnik dečijih snova, Garavog sokaka i zvezdanih staza; U sebi je nosio Mokrin do smrti, svog Miku, Mokrinčani će nositi u sebi - doveka. 

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=1-D3yGH9YVA[/youtube]

U Kikindi postoji ulica sa njegovim imenom.  

(Izvor: Srbija Danas)

Share this article