OŠ „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ - ČOKOT: SMS servis vas obaveštava da li je vaše dete stiglo u školu

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ – Čokot je jedna je od retkih koja je uvela SMS servis za roditelje, odnosno njegova svrha je da omogući roditeljima da preko poruke dobije informmaciju da li je njihovo dete stiglo u školu.

Da je ovaj servis itekako bitan pokazuje slučaj nedavno otete devojčice u naselju Brzi Brod. Otmica se dogodila upravo kada je pošla u školu.

Sistem funkcioniše tako da roditelj pola sata nakon što počne nastava dobije SMS da je njegovo dete odsutno sa nastave. O ovom sistemu se pisalo kada je uveden, ali je sada jedna od najvećih i najrazuđenijih škola u Nišavskom okrugu na to želela da podseti pre svega zbog bezbednosti učenika.

 

„Njagova svrha je prvenstveno povećanje bezbednosti učenika i unapređenje komunikacije sa roditeljima. Jedan od bitnih razloga za uvođenje ovog servisa je činjenica da mnogi učenici putuju iz okolnih sela do škole. Takođe, roditelji se osećaju sigurnije kada znaju da će ih škola automatski obavestiti ukoliko su dete poslali u školu, a ono se tamo nije pojavilo“, rekao je direktor Miljan Bojanić.

*Foto: OŠ Desanka Maksimović

Desankin SMS servis treba da obezbedi da i škola i roditelji u svakom trenutku znaju gde su im deca kako bi ona bila zaštićenija od svih opasnosti i izazova savremenog društva.

„Ovaj sistem je kod nas funkcionisao i u prošloj i pretprošloj školskoj godini. Nekoliko škola iz drugih gradova uvidele su da je ovo primer dobre prakse i preuzele su ovaj način informisanja roditelja. Međutim, imajući u vidu da su mediji promovisali ovaj konkretan dobar primer saradnje škole sa roditeljima sa ciljem povećanja bezbednosti učenika, o čemu se u poslednje vreme dosta polemiše, smatramo da je naša inovacija mogla bolje da se iskoristi kako kako bi se pravovremeno reagovalo na nepredviđene situacije“, istakao je Bojanić.

Kaže da bi voleo da ovaj primer dobre prakse iskoriste i prepoznaju relevantne institucije i implementiraju ga u cilju povećanja bezbednosti učenika.

Desankin SMS servis funkcioniše preko programa koji je osmislio profesor informatike i računarstva OŠ „Desanka Maksimović“ Filip Кlain.

(Izvor: niskevesti.rs)

Share this article