POUČNA PRIČA: "Ključ uspeha je u stvari koju često zaboravljamo"

Jedan biznismen našao se u dugovima do grla, i u svom očaju, nikako nije uspevao da pronađe rešenje za svoju situaciju. Podigao je više kredita i pozajmljivao pare od zelenaša, a sada su svi oni zahtevali svoj novac koji on nije imao.

Izašao je da prošeta parkom u nadi da će mu to skrenuti misli, ali bio je još očajniji. Razmišljao je o mogućim načinima da se spase od bankrotstva dok je šetao, a onda mu je prišao jedan starac.

„Vidim da vaš nešto muči. Možda će vam biti lakše ako se nekom izjadate?“ rekao mu je starac.

Očajni biznismen mu je ispričao celu svoju situaciju, a starac je ćutao, ne prekinuvši ga ni jednom. Kada je biznismen završio, starac je rekao:

„Mislim da mogu da vam pomognem“.

Pitao je biznismena kako se zove. Ovaj mu je odgovorio, pa je starac izvadio ček, zapisao ime biznismena i predao mu ga.

 

„Uzmite ovaj novac. Naći ćemo se ovde za tačno godinu dana, i tada ćete mi ga vratiti“ – rekao je starac i nestao u masi pre nego što se biznismen snašao da kaže bilo šta.

Pogledao je u ček – starac mu je dao 500.000 dolara, a ime starca bilo je Džon Rokfeler – najbogatiji čovek na svetu!

„Mogao bih da rešim sve svoje probleme ove sekunde!“ pomislio je biznismen, ali je umesto toga rešio da ček stavi u sef. Dovoljno mu je bilo to što zna da u sefu postoji rešenje za njegov problem, pa je sada mogao da pokuša da se sam izvuče.

Tako ohrabren tom sigurnosnom mrežom koju je imao u sefu, uspeo je da malo pomalo ponovo stane na noge. Kroz pola godine, uspeo je da vrati dugove, a onda je počeo da zarađuje.

Godinu dana kasnije, vratio se u park sa čekom u ruci.

U zakazano vreme, starac se zaista pojavio. Biznismen je taman krenuo ka njemu kako bi mu se zahvalio i vraio mu ček, kada se iza starca pojavila medicinska sestra.

„Tako mi je drago što sam ga pronašla! Nadam se da vam nije smetao. Ume da odluta iz bolnice i da govori ljudima da je Rokfeler“ – rekla je sestra.

Biznismen je bio zapanjen. Godinu dana je bio uveren da ima magično rešenje u sefu, koje će ga spasiti od moguće propasti, a zapravo nije imao ništa!

Tada je shvatio da nije novac – bio on pravi ili ne – taj koji mu je preokrenuo život. Život mu je preokrenulo novostečeno samopouzdanje.

(Izvor: dobrarec.rs)

Share this article