POUKA JEDNOG PRVAKA: Kako me je osmogodišnji sin naučio šta su to prave trešnje

I bi mi žao naše dečice iz raznoraznih dnevnih i produženih boravaka u kojima bledunjavi čekaju da mame i tate, slomljeni od posla, dođu i odvedu ih u neki park, da malo vide sunca. Šta će biti sa decom naše dece, da li će oni uopšte znati da se “prave trešnje” jedu na drvetu.

Moj osmogodišnji sin mi pre nekoliko dana traži trešnje. “Kupiću ti sutra na pijaci”, kažem mu. Klinac se okrenu: “Neću te trešnje, hoću baba Stanine trešnje!”

 

Stana je gospođa koja živi nedaleko od parkića u našem naselju i prošlog leta nas je zvala na trešnje. One krupne, čvrste, što pucaju kad ih zagrizeš. Moje dete dva sata nije silazilo s drveta, a još nam Stana dala i da ponesemo kući, za seku.

“Kupiću ti iste ko baba Stanine”, kažem.

“Ama, neću bre te trešnje, hoću prave trešnje“, sad već klinac zajebava, mislim se.

“Izvini, a šta su prave trešenje?”

“To su one što ih jedeš kad se popneš na drvo. Te trešnje hoću”, konstatuje prvače.

 

I tu se zagledam u pametne okice mog dečačića i neka tuga me uhvati. Setih se svog detinjstva i naninog voćnjaka. S leve strane, odmah na ulazu, bela trešnja, ona za slatko, za slavu, za zimskog Svetog Jovana, a potom, tamo iza zlatnog delišešsa i šumatovke, grane se savile od crvenih minđušica. Sijaju na suncu, ko narumenjeni obrazi nekadašnjih lepotica. Peli smo se na lopovku, razlog više da se ne silazi dok nam se stomačići ne napnu da ne možemo da dišemo.

I bi mi žao naše dečice danas koja u raznoraznim dnevnim i produženim boravcima bledunjava čekaju da mame i tate, slomljeni od posla, dođu i odvedu ih u neki park, da malo vide sunca. Počnem da razmišljam šta će biti sa decom naše dece, da li će oni uopšte znati da se “prave trešnje” jedu na drvetu. 

I ne stignem tog dana da odem kod baba Stane, ali sutradan kupim trešnje na Bajloniju i tako sa onih kilo-dva što sam ostavila da se hladi u frižideru malo umirim savest.

Sin ih nije pipnuo. Ćerka je uglavnom pojela sve.

Danas posle posla idem kod baba Stane na kafu. Moj dečak već pripremio i kesu.Da nabere i za seku.

(Izvor: ekspres.net / Autor: Dragana Milenkovic )

Share this article