SUTRA JE SVETI TRIFUN: Čudotvorac i zaštitnik vinograda i poljskih useva

Veliki hrišćanski svetitelj i mučenik Sveti Trifun se proslavlja 14. februara (1. februara po crkvenom kalendaru) – Trivundan.

To je velika slava mnogih porodica i vinogradara, kalemara, voćara. Sveti Trifun je zaštitnik grada Kotora u kojem su boravile njegove svete mošti. Na ikonama se Sveti Trifun predstavlja kao mladić u svečanoj odeždi koji u desnoj ruci drži krst a u levoj ruci granu vinove loze ili kalemarski nož za odsecanje grozdova.

PROČITAJTE JOŠ PONOS SRBIJE Vasilije Pantelić iz XIV beogradske gimnazije dobio punu stipendiju na Jejlu

Otuda vinogradari za uspeh svog posla mole za blagoslov Svetog Trifuna i svaki voćar ili vinogradar hrišćanin u svojoj kući ili vinariji ima obavezno ikonu Svetog Trifuna.

 

Sveti Trifun živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili pobožni i svoju pobožnost su preneli na svog sina. Tokom života sv. Trifun se bavio domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva – da molitvom leči bolesne. Priča se da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izlečiti. Car ga je bogato nagradio, a on je sve darove razdao siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

Sveti Trifun nema nikakve veze sa Danom zaljubljenih, Sveti Trifun nije isto što i Sveti Valentin. Njegova ljubav i briga za naše duše je svakodnevna i ne prestaje ni jednog trena. Sveti Valentin je takođe hrišćanski svetitelj priznat od hrišćanske crkve i Pravoslavna Crkva ga proslavlja tokom leta, dok ga rimokatolička proslavlja istog dana kada i mi Svetog Trifuna.

Sveti Trifune moli Boga za nas grešne!

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja. Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i "zaklinanije svjatago mučenika Trifuna". Na taj način sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

 

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u veoma blisko proleće. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu i Metohiji kažu: "Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere". Sečka je, opet rekla: "Da nemam strah od moje starije sestre zime, granje bi od ognja vrelo s jedne strane bilo, a ja bi' ga s druge strane smrzla" - toliko u februaru može biti hladno.

Veruje se da će biti kišna i rodna godina, te da će roditi šljiva, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, a ako bude vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Narod još kaže: "Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope". Svetog Trifuna slave i gostioničari.

Sveti Trifun je zaštitnik bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi, a bračni parovi bi sutra trebalo zajedno da se pomole i orežu vinovu lozu za plodnost, zdravlje i svaki napredak porodice.

Share this article