„To što si rođen kao dečak, ne mora da bude tako“: Nove lekcije iz biologije za 8. razred iznenadile i nastavnike i roditelje

Da sami mogu da odrede kog su roda, odnosno, da to što su rođeni kao dečak ili devojčica i ne mora da bude tako, saznaće na času biologije đaci koji su ove godine krenuli u osmi razred.

Oni će biologiju učiti po novom programu koji je upakovan u udžbenike jedne izdavačke kuće, a koji se razlikuje od onog po kome su učili godinu dana stariji đaci.

„S vremenom svako od nas razvija svoj osećaj pripadnosti muškom ili ženskom rodu, to jest rodni identitet, a rod i pol ne moraju se nužno poklapati kod svake osobe“, navodi se u lekciji „Polni i rodni identitet“, pišu Novosti.

 

Osmaci će u delu lekcije u kome se objašnjava polni identitet saznati da postoje osobe muškog pola, osobe ženskog pola i međupolne osobe, kao i to da je međupolnost relativno česta i da međupolnih osoba ima „više nego, na primer, riđokosih“.

Dalje, u delu koji objašnjava „rodni identitet“ stoji da postoje osobe muškog roda, osobe ženskog roda, transrodne osobe i rodno neutralne osobe. Na mestu gde se govori o diskriminaciji objašnjava se da „nam društvo često nameće da rod i pol moraju da se podudaraju“.

„Zašto i dalje živite u Srbiji“ Nestorovićev komentar upućen Nikoli Kojo izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Nastavnici i roditelji s kojima su novinari „Novosti“ razgovarali smatraju da se na ovako pogrešno predstavlja jedna osetljiva tema u osetljivom životnom periodu. Jedan nastavnik biologije, koji je želeo da ostane anoniman smatra da se protiv ovakvog nametanja svako treba boriti na svoj način.

„Ja ovu lekciju neću da predajem. Preskočiću je. I to je moj način borbe. Svako treba da ustane na svoj način, a ne da stalno čeka da neko drugi nešto uradi“, kaže nastavnik.

 

Prema rečima pravnih stručnjaka, pojmovi koji se koriste u ovom udžbeniku suprotni su zakonima Srbije.

U advokatskoj kancelariji „Radić“ navode da se u ovoj lekciji koriste stavovi i pojmovi za koje nema osnova u Ustavu, Porodičnom zakonu, Zakonu o matičnim knjigama, jer se polni identitet muškarca i žene utvrđuje prilikom rođenja i odmah zatim registruje kod matičara.

 Oni ističu da zakoni koji su saglasni s Ustavom regulišu pol, a da je sve drugo protivzakonito. Da je udžbenik biologije za osmi razred u suprotnosti s propisima smatra i Miša Đurković, naučni savetnik u Institutu za evropske studije. Đurković je ranije za „Novosti“ naveo da za njegovo puštanje u škole treba da odgovara onaj ko je odobrio njegovu upotrebu, dakle Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. On ističe da je ovo još jedan dokaz da izdavanje i nabavku udžbenika treba preispitati i vratiti pod državnu kontrolu. 

(novosti.rs)

Share this article