TREĆI DAN BOŽIĆA Danas je Sveti Stefan, ovo treba da iznesete iz kuće

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 9. januara obeležavaju praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Ovo je prva krsna slava nakon Božića i slave je brojne porodice u Srbiji kao Stefandan.

PROČITAJTE JOŠ Tog Božića, Isus Hrist je spavao u našoj kući: Zapis sveštenika zbog kojeg ćete staviti prst na čelo!

Veruje se da se na dan Svetog Stefana iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć prvo sakuplja i ostavlja u štali, radi napretka. 

Slavski kolač za Stefandan mesi se dan pre slave, i ukrašava se figuricama i iznosi se na sto obogaćen suvim voćem.

 

Sveti Stefan je bio Jevrejin, pripadnik onog dela jevrejskog naroda koji je živeo u grčkim oblastima i govorio grčkim jezikom. Bio je u srodstvu sa apostolom Pavlom, koji u vreme Stefanovog mučeništva još uvek nije poznao istinu Hristovog učenja.

Stefan se naziva arhiđakon, jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli postavili na službu oko pomaganja sirotinji u Jerusalimu. Kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom duha svetoga činio je mnoga čudesa.

PROČITAJTE JOŠ 10 najlepših citata o velikom prazniku: Ko ne nosi Božić u srcu, neće ga naći ni ispod jelke

Takođe, Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik.

Stradanje svetog Stefana se dogodilo godinu dana nakon silaska Duha Svetoga na apostole. Njegovo mučeništvo je potresno opisano u Svetom Pismu, Djela apostolska 6 i 7 glava.

U prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, sveti Stefan je ogromnom snagom svoje vere, svojih reči i dela, podsećajući na reči zakona i proroka Starog Zaveta, dokazivao svojim sunarodnicima Jevrejima da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vekova. Zbog toga je među svojim bližnjima imao mnogo neprijatelja, ali ih je uvek pobeđivao istinitim i jasnim rečima.

 

Kako nisu mogli drugačije da spreče njegovo propovedanje, uz pomoć lažnih svedoka pribegli su kleveti da je hulio na Boga i Mojsija. Kao što se zbilo i sa Isusom Hristom, tako su i protiv svetog Stefana starešine pobunile narod. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili, uhapsili i osudili. Izveli su ga izvan grada i kamenovali.

Među prisutnim mučiteljima, kao svedok je bio prisutan i Stefanov rođak Savle, koji je kasnije, iskreno se pokajavši, spoznao istinu o Gospodu Isusu Hristu, primio njegovo učenje i sveto krštenje i ostatak zemaljskog života kao apostol Pavle proveo propovedajući jevanđelje, šireći Hristovu reč i osnivajući crkvene zajednice.

Kada je postradao, sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan je imao nešto više od 30 godina. Njegove poslednje reči bile su: “Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.

Ovo je bio prvi primer mučeništva za Hrista, koji najbolje objašnjava reči da je “krv mučenika seme Crkve”.

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

Share this article