Vernici danas slave sveca koji je vratio vid kralju Stefanu Dečanskom!

Pri prenosu svetiteljskih moštiju dogodila su se se mnoga čudesa, kako od dodira moštiju, tako i od mira, koje je točilo iz moštiju.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik prenosa moštiju svetog Nikolaja Čudotvorca Mirlikijskog. Za vreme cara Aleksija Komnena i patrijarha Nikole Gramatika, 1087. godin,  telo svoga svetitelja je  preneto iz Mira likijskoga u grad Bari, u Italiji. To se desilo zbog navale muslimana na Likiju.

 

Svetitelj se u snu javio jednom  svešteniku u Bariju i rekao da mu se mošti prenesu u taj grad. U to vreme grad Bari bio je pravoslavan i pod pravoslavnim patrijarhom.

Pri prenosu svetiteljskih moštiju dogodila su se mnoga čudesa, kako od dodira moštiju, tako i od mira, koje se izobilno točilo iz moštiju.

Kada su videli čudotvornu blagodat, koja se izliva iz moštiju svetog oca Nikolaja kao iz nekog izvora, građani grada Bari su u  njegovo ime sazidali veliku i prekrasnu crkvu. Zatim su napravili kivot od srebra, koji su kasnije pozlatili.

Na ovaj dan se spominje i čudo svetog Nikolaja nad Stefanom Dečanskim, kraljem srpskim. Naime, ovaj svetitelj je povratio vid slepom kralju Stefanu, koga je njegov otac Milutin oslepeo zbog borbe oko prestola.

Kralj Stefan pripadao je lozi Nemanjića, i posle njega na vlast je došao njegov sin Dušan silni, za vreme koga je srpsko carstvo bilo u najvećem procvatu.

 

 (Izvor: Telegraf.rs)

Share this article