Vernici slave SVETICU, koju su ZLI PROSCI zbog neverovatne lepote osudili na smrt!

Sveta Fervuta je bila prelepa žena, i mnogi su je želeli za suprugu, ali pošto je sve odbijala, car je naredio da njeno telo prerežu testerom.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan svete Fervute, njene sestre, koja je bila udovica, i njihove robinje. Fervuta je bila mlada i neopisivo lepa devojka. Za njenu lepotu nadaleko se čulo, zbog čega ju je persijska carica pozvala kod sebe na dvor.

Pošto je episkop persijski Simeon nastradao od cara Sapora, iza njega su ostale njegove dve setre i njihova robinja. Kada je Saporova žena carica čula za nju, poželela je da je vidi, i naredila da je dovedu kod nje na dvor.

Uverivši se u njenu lepotu rekla joj je: “Devojko, ti si takva lepotica, da treba da ostaneš na dvoru, i budeš gospođa mnogima”. Na to je Fervuta odgovorila da ona posle smrti njenog brata ne može ni da pomisli na udaju, nego samo na život prema bogu.

Sutradan se carica naprasno razbolela, i dođoše persijski gatari i vračari da vide šta joj je. Jedan od njih je video prelepu Fervutu i želeo je da je uzme za ženu. Ali ona mu je rekla da ne može hrišćanka da se uda za neznabožca. On se naljutio pa je poslao pismo caru da se u dvoru nalaze dve žene hrišćanke, koje su verovatno iz osvete prema bratu, otrovale caricu.

Tada je car poslao ove tri devojke u tamnicu. Ista sudbina je i tamo zadesila lepu Fervutu.

Pošto su sva trojica prosaca priznali jedan drugom da umiru od želje za Fervitom, a ona nijednog nije htela, dogovorili su se da je treba ubiti.

Tako su predložili caru da se njeno telo, zajedno sa druge dve hrišćanke prereže testerom. Potom su postavili prestrugana tela ovih svetih mučenica, putem kojim je trebalo da se pronese carica, kako bi navodno ozdravila.

Godine 343. sveta mučenica Fervuta, sa svojom sestrom i robinjom postradala je za Hrista, i dostigla nebesku slavu.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article