DA VAŠA BUDU NAJLEPŠA: Deset ludih načina da ofarbate jaja! (VIDEO)

Najjednostavnije je, naravno, bojom iz kesice, ali postoje i mnogi drugi način da vam vaskršnja jaja budu jedinstvena.

1. Bojenje jestivim bojama preko papirnog ubrusa

Ovaj način je vrlo jednostavan. Skuvajte jaja i ohladite. Zamotajte ih jedno po jedno u papirni ubrus. Navucite čiste gumene rukavice. Stavite jestivu boju na ubrus. Bolje je ako se boje ne dodiruju. Našpricajte vodom iz flašice sa raspršivačem. Lagano stisnite ubrus rukom tako da se iscedi višak vode. Stavite u posudu i ostavite da se suše preko noći.

 

2. Bojenje jestivim bojama

Ako zaboravite da kupite kesice s bojom, poslužite se jestivim bojama za kolače i dekoraciju. Skuvajte jaja, pa u čašama napravite boje. Polako mešajte boje dok ne dobijete željenu nijansu. Stavite jaja u boju na pet minuta, izvadite i osušite.

3. Vodom i lakom za nokte

Potrebna su vam voda, plastična čaša i lakovi za nokte. Jaja skuvajte i ohladite. U vodu dodajte kap po kap laka za nokte, promešajte čačkalicom i umočite jaje. S čačkalicom možete i šarati po jajetu. Ostavite da se osuši s jedne strane pa kasnije ponovno bojite s druge strane.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=K55R48Ht8d8[/youtube]

 

4. Kombinovanje različitih jestivih boja

Skuvajte jaja i pomoću jestivih boja i vode napravite željenu nijansu. Obložite jaja gumicama i stavite na pet minuta u boju. Osušite pa stavite ponovo još pet minuta s druge strane, ali u drugu boju. Ponovo osušite. Vaše bojenje može biti gotovo sada ili možete još jednom staviti jaje u treću boju kako biste dobili što šareniji efekt. Osušite put i skinite gumice.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=OMVrFQL9_U4[/youtube]

5. Bojenje pirinčem i bojama

Postoji još jedan način koji ne podrazumeva nimalo vode u procesu, osim dok kuvate jaja. Stavite pirinač u plastičnu posudicu, za koju imate poklopac. Dodajte nekoliko kapi jestive boje, stavite poklopac i dobro protresite. Uzmite jaja i stavite u posudicu s obojenim pirinčom pa uvaljajte dok boja ne pređe na jaja.

6. Bojenje voštanim bojicama

Skuvajte jaja i dok su još vruća stavite ih u kutiju za jaja. Uzmite voštane bojice i odmah počnite da crtate po jajima. Budući da su još vruća, boja će se topiti i moći ćete nacrtati šta god želite.

7. Pomoću čipke

Stavite komadić čipke oko jajeta, pričvrstite i stavite u boju koju želite. Ostavite u boji, kasnije izvadite i pustite da se malo osuši. Potom skinite čipku.

Farbanje jaja lakom za nokte

Farbanje jaja lakom za nokte, Foto: Screenshot Youtube

8. Belom olovkom

Jaja već imaju svoju smeđu boju. Ne morate ih bojiti cela u drugu boju, već možete samo ukrasiti belom bojom ili još jednostavnije, belom olovkom.

9. Salvetama i belancem

Ova jednostavna salvetna tehnika omogućiće vam da na varskršnjim jajima imate šta god poželite. Izdvojite list salvete sa ukrasima, a sa strane umutite par belanaca. Prekrijte jaje salvetom i namažite belancetom kako bi se salveta zalepila. Ostavite da se osuši.

10. Crtanje markerom

Na običnom smeđem, prethodno skuvanom jajetu, nacrtajte pukotinu crnim trajnim markerom. Žutim akrilnim bojama nacrtajte oblik pileta. Preostali deo obojajte sivom akrilnom bojom. Crnim trajnim markerom piletu nartajte oči, a narandžastom akrilnom bojom nacrtajte kljun.

 

(Izvor: Alo.rs / 24sata)

Share this article