Danas se smatra otrovom: 1984. godine ova hrana je bila zdrava!

Prevalila sam tridesetu. Ima tome već, evo, punih pet godina i što bi rekla moja baba: Eto ti četrdesete, kuca ti na vrata. 

U strahu od te četrdesete, krenula sam kod nutricioniste, kako bih na vreme iz ishrane izbacila sve ono što bi moglo da me dodatno postara, uspori metabolizam, izazove bolest....

Proteklih trideset dana intenzivno pokušavam da razumem principe pravilne ishrane, ali izgleda da malo toga razumem.

Što više učim, više sam zbunjena pradoksalnom prirodom određenih stvari na polju modernog razumevanja "zdrave hrane".

 

Rođena davne 1984. godine, usvojila sam pravila ishrane tog vremena.

Neki proizvodi, koji su se pre trideset godina smatrali izvorom zdravlja, sada su prešli u kategoriju opasnih, pa čak i kancerogenih.

1. Mleko

Savremeni nutricionisti i pristalice zdravog načina života, mleko smatraju gotovo otrovom.

Danas se sećam one dečije pesmice: "Taši, taši tananan, jedna zrela banana, i kašica ovsena, taši, taši tananan. Mleka puna čaša i od mrkve kaša i bareno jaje detetu se daje..."

Mleko je bilo obavezno u školama, vrtićima, pa čak i u bolnicama. Varioci su mleko pili litrima kao eliksir zdravlja. 

Danas se sve to promenilo. Skoro sve pristalice zdrave hrane klasifikuju mleko kao bezvredno. Čak je postalo radikalno mišljenje da mleko doprinosi razvoju raka. Sve to je rezultiralo da trgovci i privrednici rafove prodavnica napune veštačkim mlekom na bazi soje i drugih biljnih sastojaka.

 

2. Suncokretovo ulje

Za razliku od mleka, za suncokretovo ulje još ne govore da je toliko štetno, ali postalo je skoro beskorisno.

Istovremeno se razvio pravi kult maslinovog ulja, ali ako pažljivo pogledamo oba proizvoda, jasno ćemo videti da maslinovo ulje nije ništa bolje od suncokretovog.

Maslinovo ulje je kaloričnije, sadrži tri puta manje E vitamina i manje zasićenih masti koje vrlo pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca.

3. Hleb

Kome je i kako palo na pamet da hleb klasifikuje kao nezdravu hranu, ostaje misterija, ali danas on to jeste. Kada se pokrene priča o dijeti, svi će vam reći: Hleb morate izbaciti iz ishrane. 

Shvatam da beli hleb sa kvascem nije zdrav, ali hleb od celog zrna ne može biti i nije otrov, ali ga ljudi sve više tako doživljavaju.

4. Palačinci

Detinjstvo = palačinci. Ja to tako vidim. Palačinke smo jeli skoro barem jednom nedeljno: da se zasladimo, da proslavimo nekome rođendan itd. Ko bi rekao da će nakon 35 godina ovo veličanstveno jelo biti klasifikovano kao štetno i opasno.

Sastav palačinka je 100% prirodan: jaja, brašno i mleko! Šta je tu štetno? Ali u savršenom, bezglutenskom svetu, sve se okrenulo naglavačke pa je neko odlučio da su palačinke nezdrave i da ih deca ne smeju jesti, a odrasli ne bi smeli ni da pomisle na njih. Izgleda da i misao na palačinke goji!

(Izvor: stil.kurir.rs)

Share this article