Dok su se drugi venčavali, ja sam shvatila ovih 10 stvari: Biti sam je privilegija!

Ona je srećna, ispunjena a nije udata i nema dečka. Ovo su njena zapažanja.

Rania Naim je talentovana spisateljica i blogerka koja je odrasla u Kairu. Za sajt "Thought Catalog" piše o različitim temama – o životu, poslu, ljubavi – i kako biti srećan na sva tri polja.

Prenosimo vam njeno iskustvo života žene koja je išla za svojim snom, a nije ispunjavala tuđe želje i očekivanja.


Ovo su njeni saveti:

1. Vaš "tip" drastično se menja kako vreme prolazi

Posebno u dvadestim godinama, odnosno kako se približavaju tridetesete. Počinjete da tražite neke "dublje" kvalitete koji su dugoročnije važniji, kao što su odgovornost, iskrenost i integritet umesto nekog s kim se non stop zabavljate, ko je šarmantan i atraktivan. Počinjete da cenite partnera sa kojim možete da razgovarate bez ustezanja, o svojim problemima, porodici i o poslu. Kako odrastate, sazrevate i menjate se, tako se menjaju i stvari koje vam znače.

2. Pronalaženje prave karijere važnije je od venčavanja

Pronaći pravi karijeru za sebe najveći je dar koji sebi možete da poklonite. Posao koji volite će vas uvek motivisati da napredujete i učite nove stvari. Učiniće vas boljom i zadovoljnijom osobom, koja neće biti zavisna od partnera.

3.  Postoji mnogo ljubavni sastanaka koji će biti totalna propast

Iz toga se može nešto i naučiti – kako o sebi tako i o osobi za kojom tragate. Ponekad saznate da je bolje biti sam nego sa nekim ko nije dobar za vas.

4. "Investirajte" u nove dobre prijatelje

Vaši prijatelji biće vaš sistem podrške zauvek. Što bolje prijatelje imate, biće vam lakši život. I ne samo to, kažu da smo prosek pet naših najbližih prijatelja, zato – pažljivo birajte.

5. Nemojte da se skrašavate ako niste zadovoljni

Nemojte biti sa nekim samo zato što ste dugo bili sami ili zato što su svi vaši prijatelji već u braku. Nemojte biti u vezi koja nije dobra samo zato što je tako "lakše" i nemojte biti sa nekim ko ne zaslužuje da ga volite.

 

6. Trebalo bi da znate ko ste pre nego što se odlučite na brak

Ako stupate u brak kada se ne osećate najsigurnijim i stabilnim, vrlo je moguće da ćete se kasnije oslanjati na taj brak kao na glavni izvor sreće, i pratićete partnera a da se ne zapitate šta vi zaista želite.

7. Deca nisu "rešenje"

To što ćete imati (ili imate) decu ne znači da ste osigurali mesto u bračnom raju. Deca čak mogu biti test koliko je jak brak. Ljudi koji imaju decu kada nisu za to spremni, vode svoj brak ka katastrofi.

8. Nećete "izgubiti" svoje udate drugarice ili oženjene drugare

Mislim da je to najveća zabluda – da nećete moći da pričate sa vašim prijateljima kada jednom uđu u brak. Jednom kada i prođe "medeni mesec" faza, sve će se vratiti u normalu.

9. Sposobni ste da mnogo toga učinite sami, bez ičije pomoći

Setite se kako ste se lenjo oslanjali na pomoć dečka sa kojim ste bile. Na primer, da vam nešto popravi, da vam sredi računar, da nešto uradi umesto vas. Ali, nakon raskida, shvatili ste da većinu stvari možete i sami, a ono što ne možete prepustili se onima koji su stručni baš za to. Biti nezavistan divna je stvar koja će vas obogatiti na mnogo načina. Biti sam na više načina je i – privilegija.

10. Brak takođe nije "rešenje"

Ako sami niste naučili da pronađete svoju sreću, nećete je pronaći ni u braku. Ako niste naučili da volite sebe kada ste sami, nećete voleti sebe ni kada ste u braku. Ako niste upoznali sebe pre braka, nećete se upoznati ni u braku.
Govori se da je brak ono što nas čini kompletnim ali istina je da nas ništa ne može učiniti potpunim osim nas samih, naša iskustva, strasti, naša srca, inteligencija i snaga.

 

(Izvor: BIZLife)

Share this article