Evo zbog čega treba češće da jedete orahe

Ukoliko vam je stalo do zdravlja vašeg srca, a želite da smanjite loš holesterol i da brže smršate, navalite na orahe!

Naučni dokazi ukazuju da dnevni prehrambeni unos od 40 grama orašastih plodova, u sklopu ishrane siromašne zasićenim mastima i holesterolom - može smanjiti rizik od srčanih bolesti. 

Orasi se smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina (konkretnije, alfa-linolenskom omega-3 masnom kiselinom) i vitaminom E. Samo 14 komada oraha namiruje preko 2,5 grama omega-3 masne kiseline, što je otprilike količina sadržana u dve i po kapsule tipičnog proizvoda omega-3 dodatka ishrani. Kao i bademe, orahe ne valja ljuštiti! 

Orašasti plodovi pomažu u snižavanju "lošeg" LDL-holesterola, i sprečavaju koronarne bolesti srca. Studije su pokazale mnogo zanimljivih i obećavajućih podataka. Tako je pet velikih epidemioloških studija pokazalo da su osobe koje su barem 4 puta nedeljno konzumirale po šaku orašastih plodova, smanjile rizik oboljevanja od koronarnih bolesti srca za 37 posto!

Orašasti plodovi ne sadrže holesterol, niskog su sadržaja natrijuma, pa se savršeno uklapaju u strategiju dijetoterapije i sprečavanja bolesti krvnih sudova. Orašasti plodovi prisutni su kao preporučene namirnice u čuvenoj DASH- dijeti, strategiji snižavanja povišenog krvnog pritiska. Važno je spomenuti da je preporučena količina 1/3 šoljice orašastih plodova.

KutakNet

 

Share this article