Hobi podstiče moždane vijuge

Studije pokazuju da uredno stimulisanje moždanih vijuga može da nas učini pametnijim i visprenijim, i to uz pomoć nekoliko zabavnih hobija, pa čak i upražnjavanja igrica.

AKO je mozak mišić, onda je dobro da se vežba i trenira, kako bi bio "u formi". Studije pokazuju da uredno stimulisanje moždanih vijuga može da nas učini pametnijim i visprenijim, i to uz pomoć nekoliko zabavnih hobija.

 *Fizička aktivnost - Trčanje ili vežbanje nije zdravo samo za telo, nego i za um. Tokom treninga mozak ispušta BDNF protein, koji je odgovoran za kognitivne moći, kao što je dugotrajno pamćenje.

* Čitanje - Svakodnevno "druženje" sa knjigom ili novinama pomaže levoj strani mozga da bude jače povezana sa onim delom koji je zadužen za ponavljanje i jezik.

* Sviranje muzičkog instrumenta - Ova aktivnost pospešuje kognitivne, motoričke sposobnosti u mozgu. Istraživanja pokazuju da su deca koja sviraju instrumente sposobnija da primaju i obrađuju informacije, a i verbalno su jača.

* Igranje igrica - Iako sa ovom aktivnošću ne treba preterivati, svakako može da pomognu u razvijanju radne memorije, strateškog planiranja, motornih sposobnosti i snalažljivosti.

* Učenje novog jezika - Ovaj hobi usporava proces starenja mozga. Bilingvalni ljudi su bolji u slaganju pazli, rešavanju zagonetki, planiranju i organizaciji.

Izvor: novosti.rs

Share this article