Jabukovo sirće - saveznik u mršavljenju

Ova lekovita namirnica ima široku primenu u kulinarstvu, a može vam pomoći i u borbi sa suvišnim kilogramima.

Ako želite da izgubite suvišne kilograme i popravite svoje zdravlje, ne bi bilo loše da pri ruci imate jabukovo sirće.

Naučno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Functional Foods je pokazalo da ispijanje male količine jabukovog sirćeta pre obroka može smanjiti nivo šećera u krvi. Ispitanici koji su pre jela pili kašiku jabukovovg sirćeta rastvorenu u 220 ml vode imali su u krvi niži nivo glukoze u poređenju s osobama koje nisu konzumirale ovaj napitak.
Kerol Džonson, vođa studije sprovedene na univerzitetu u Arizoni, izjavio je da acetična kiselina, koja je glavni sastojak jabukovog sirćeta, može uticati na način na koji telo razlaže skrob. I upravo to svojstvo acetične kiseline čini jabukovo sirće odličnom dijetalnom namirnicom.

Kako da iskoristite jabukovo sirće u procesu mršavljenja:

Izaberite pravo sirće

Ne morate se ograničiti samo na jabukovo sirće jer i druge vrste sadrže acetičnu kiselinu. Važno je da izaberete sirće na čijoj deklaraciji piše da ima 5% kiseline.

Ne preterujte s količinom

Uzimanjem previše sirćeta možete da oštetite grlo. Neškodljiva doza je kašika sirćeta razmućena u 220 ml vode. Umesto ove mešavine, možete jednostavno sirće dodati salati i tako uživati u zdravstvenim blagodetima ove namirnice.

Ne očekujte čuda

I pored toga što utiče na razlaganje skroba, jabukovo sirće nije magičan napitak koji će neutralisati sve masne naslage i to ne znači da ćete moći da uživate u visokokaloričnoj hrani u neograničenim količinama bez posledica. Uz jabukovo sirće nećete gubiti 3 kilograma nedeljno, prvi rezultati se mogu primetiti i nakon 3-4 meseca.

KutakNet

 

Share this article