Jednom sam se udala i NIKAD VIŠE

Jedna sredovečna žena shvatila je da brak nije bio za nju, da je pogrešila. Nakon razvoda je donela odluku da nikada više i ni pod kakvim okolnostima neće stupiti u brak. Evo i zašto.

Bila sam u braku 11 godina, što je sasvim dovoljno da čovek vidi o čemu se tu radi i da li mu ta priča odgovara. Udala sam se u svojim tridesetim godinama, a razvela u četrdesetima, i interesovanje za brak mi rapidno opada iz godine u godinu. Nije to zato što nisam imala opcija – posle razvoda imala sam tri duge veze, ali sam rešila da ih ne krunišem brakom iz ovih razloga:

 

NE ŽELIM DECU

Imam ćerku, koja je sada već odrasla osoba. Drugo dete ne želim, tako da taj čest razlog zbog koga se ulazi u zajednicu kod mene otpada.

INSTITUCIJA BRAKA JE ZASTARELA

Nekada je brak imao smisla. Muž i žena su ulazili u zajednicu iz koje su obe imali i korist i zadovoljstvo. Muž je privređivao, žena bila domaćica ili radila pola radnog vremena, i svako je imao neki svoj račun. Danas, kada smo oboje finansijski nezavisni, zarađujemo dovoljno za sebe, a kako ne dižemo glavu od posla nemamo kada da se vidimo kod kuće, čemu brak?

NE ŽELIM DA BRINEM O TUĐIM ODLUKAMA

Ne želim da menjam svoje navike u ishrani ili u blejanju ispred televizije kako bih izašla u susret drugoj strani. Imam svoj ritam života, želim svoj mir i svoj haos. Ne želim da pored toga još i brinem o tome da li moj način života smeta mom mužu. Ne kažem da je nemoguće pronaći kompromis, kažem samo da ja nemam energije niti volje da se time bavim.

 

CENIM SVOJU NEZAVISNOST

Jedna od pogodnosti braka je ta što imate dva izvora prihoda, a manje rashoda. Mene to ne interesuje. Obožavam svoj posao i dobro sam plaćena za njega. Imam više nego dovoljno za svoje potrebe, a ne želim da mužu koji je manje uspešan od mene dajem džeparac, niti da se brinem oko toga koliko novca troši i na šta.

REALNA SAM

Ljubav za ceo život ne postoji, ljudi se menjaju. Znam jer sam se mnogo puta zaljubljljivala u „prave“ osobe koje bi potom postale pogrešne, kao što sam i ja njima bila prava pa se pretvorila u noćnu moru. Nemam više iluzije o srećnom braku koji će trajati do kraja života.

NAJSREĆNIJA SAM KAD SAM SAMA

Nisam samotnjak, ali uživam u osećaju da imam celu kuću samo za sebe. Kada mi je veza bila dobra, bila sam podjednako srećna i tada kao i sada kada sam sama. Kada mi je brak krenuo nizbrdo, bila sam očajna. Kako nijedan brak nije bez padova, sledi zaključak da sam srećnija sama.

 

(Izvor: zena.blic.rs/motto.time.com)

Share this article