Koliko dugo kuvana jaja zaista mogu da stoje pre nego što se pokvare

Ne preporučuje se zamrzavanje kuvanih jaja.

Uskoro će Vaskrs i trebalo bi da znate kako da se ophodite prema glavnoj namirnici na svečanoj trpezi.

Kuvana jaja su ukusna i hranljiva namirnica koju možete da jedete za doručak, ručak i večeru tokom cele godine, samo ako vam ne dosadi. Ipak, važno je znati koliko ona zapravo mogu da izdrže pre nego što se pokvare.

 

Mnogi se sete kuvanih jaja tek kada se približi Vaskrs, ali bilo bi dobro da bar dva puta nedeljno unosite ovu namirnicu u svoj organizam zbog proteina koji se u njoj nalaze.

Ono što konkretno za ovaj praznik treba da vam bude važno je upravo informacija koliko dugo mogu da izdrže kuvana jaja pre nego što se pokvare.

*Foto: Foter/Flickr/.::RMT::.

Koliko kuvana jaja mogu da izdrže ako ih držimo u frižideru?

Najbolja solucija jeste da tvrdpo kuvana jaja držite u frižideru. Ukoliko ih tako čuvate i u ljusci, mogla bi da izdrže i nedelju dana. Međutim, ukolikpo oljuštite jaje, bez obzira kako ga čuvate bilo bi poželjno da ga pojedete istog dana. Jaja se čuvaju na temperaturi od četiri stepena Celzijusa ili na manjoj u originalnoj (kartonskoj ) kutiji, na polici koja je unutar frižidera, a ne u vratima, i što dalje od hrane jakog mirisa. Ne preporučuje se zamrzavanje kuvanih jaja.

 

Koliko kuvana jaja mogu da zdrže na sobnoj temperaturi?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti jasno ističe da je sva hrana koja se drži dva sata izvan frižidera već pokvarena, a to važi i za kuvana jaja. Šta više ukoliko se kuvana jaja nalaze u jako toplim prostorijama ili negde blizu roštilja ili nekog drugog izvora toplote, onda se smatraju pokvarenim posle svega jednog sata.

Naime, kada budete služili išarana i bojena kuvana jaja za Vaskrs morate voditi računa da ih na trpezi ne držite svega dva sata i da ih posle toga vratite u frižider.

*Foto: pixabay.com

(Izvor: telegraf.rs / msn.com)

Share this article