Pravilo koje treba znati: Evo koje povrće treba staviti u toplu a koje u hladnu vodu prilikom kuvanja

Mnoge vrste povrća treba kuvati na način da se postepeno zagrevaju, a neke su ukusnije i korisnije ukoliko se odmah stave u vrelu vodu.

Pravilo glasi:

Ukoliko raste pod zemljom (krompir, šargarepa, cvekla, repa), to povrće spremajte u hladnoj vodi.

Ukoliko povrće, dakle, raste nad zemljom (zeleno lisnato, grašak, kukuruz) spremajte u vreloj vodi.

 

Obavezno primenite ovo pravilo jer je vrlo bitno, prvo iz razloga što se kuvanjem gube određena svojstva povrća pa dok vi mislite da se hranite zdravo, u stvari ne dobijate ništa pogrešnim kuvanjem. A drugo, neko povrće se brže kuva na gore naveden način.

Kuvanje kukuruza, graška i sličnog traži samo omekšavanje njihovih ćelijskih zidova, kako bi bili ukusniji i lakše se varili. Kako je većina zelenog povrća mala ili tanka, to ne traje dugo, pa koristimo kipuću vodu.

Korenasto povrće sadrži mnogo skroba, koji se treba rastopiti pre jedenja. Dok se ono kuva, potrebno je više vremena za toplinu da prodre u središte. Ako započnete kuvanje s hladnom vodom, spoljni slojevi će se postupno grejati, ćelijski zidovi će očvrsnuti i postaće otporniji na dejstvo prekuvavanja.

To naročito važi za skrobne namirnice poput krompira, jer postupna promena temperature čuva spoljašnje delove od prekuvavanja i raspadanja.

(Izvor: novi.ba)

Share this article