PUKLA BRUKA NA SVADBI KOD BOGATIĆA: Mlada rekla matičaru da neće da se odrekne svog prezimena, pa nastao OPŠTI HAOS!

U tradiciji mačvanskog kraja je da se nevesta odrekne devojačkog prezimena i prilikom zaključenja braka izjasni da se ubuduće preziva kao suprug.

Pošto ovaj običaj ima ishodište u patrijarhalnim porodičnim odnosima koji sve više blede, u novije vreme se o tome obavezno razgovara pre nego što mladenci stanu pred matičara. U protivnom, venčanje se lako pretvori u skandal ako se nevesta posle sudbonosnog "da" izjasni da zadržava svoje prezime.

Jedna mlada žena, koja iz razumljivih razloga ne želi da joj se objavi ime, upravo tako je šokirala svatove, a najviše svekra i svekrvu. Pre venčanja ona i suprug nisu smeli da saopšte da će svom devojačkom prezimenu dodati njihovo.

 

- Kada sam matičaru rekla da da zadržavam svoje i njemu dodajem prezime muža, nastao je opšti žamor među gostima u sali za venčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam preterano pažnju, već da uživam u našem venčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu familiju kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala - priča ona.

Matičari ne vode posebnu evidenciju nevesti sa dva prezimena, ali navode kako se mahom ćerke jedinice odlučuju da zadrže svoje prezime.

Domaćica R.D. iz sela iz okoline Bogatića smatra da je ova pojava "čisto pomodarstvo". U prošlosti, dodaje, kada su brakovi ugovarani bez ljubavi o prezimenu se nije ni razgovaralo među porodicama. I kada se ona udavala, pre trideset godina, podrazumevalo se da snaha "uzme" prezime muža.

- Ne vidim zašto bi se mladi danas odricali tradicije, osim što žele da budu, kako oni kažu "in". Ako voli mog sina, snaha treba da voli i njegovo prezime - kaže ova svekrva "starijeg kova".

Mlađi roditelji su liberalniji i uglavnom „nemaju ništa protiv“. Pred venčanje savetuju decu "da se pre potpisivanja dogovore", kako ne bi napravili skandal.

– Ne razumem da i to može nekome da smeta. Važnije od svega bi, valjda, trebalo da bude da deca vole, da budu srećna, da grade svoju porodicu, od toga šta je iza imena – kaže N.O. čija snaha je zadržala svoje prezime.

(Izvor: telegraf.rs / D. Grujić)

Share this article