SVI GA OBOŽAVAJU Ako znate šta je KITNIKEZ, znamo iz kog dela Srbije dolazite!

Vojvođani ne samo što znaju šta je kitnikez nego im je verovatno, na pomen ovog slatkiša od dunje, pošla i voda na usta.

Kitnikez nosi titulu najstarijeg slatkiša u Vojvodini, a došao je pravo iz Austrougarske sa dvora Marije Terezije. Poznat je još i pod nazivom sir od dunja, ali nemojte se zbuniti, u pitanju je slatkiš kome se teško odoleva.

Kitnikez se na severu Banata pre samo par decenija pravio skoro u svakoj kući. Danas ga retko ko pravi, što je prava šteta. Prvo zato što izgleda kao želatinasti slatkiš koji se može videti u crtanim filmovima, a drugo zato što je slatkiš koji bez problema opstaje preko cele zime!

 

Budući da sadrži dosta šećera koji je prirodni konzervans, ne treba ga naknadno dodavati. A od toga koliko ga dugo kuvate i na kojoj vatri zavisi koje će boje biti – oker žućkaste ili tamno crvene.

Bilo da ste Vojvođani ili ne, savetujemo vam da se okušate u pravljenju ovog slatkiša i da uzmete najbolje iz Vojvodine – dunje i šećer proizveden od najbolje domaće repe.

Zovu ga i sir od dunja

 *FOTO: SHUTTERSTOCK

Priprema ovog slatkiša nije previše komplikovana.

Sastojci:

Kilogram dunja

800 grama šećera

Sok od jednog limuna (ili manje, po želji)

Oljuštene (mada nije obavezno) i iseckane dunje kuvati u soku od limuna. Skuvane dunje zatim ispasirajte (sok koji ostane, može se iskoristiti za sirup). Smesu kuvajte sa šećerom, dok se masa ne stegne da bude čvršća od džema.

Na kraju možete dodati seckane orahe po želji, neposredno pre nego što ćete smesu staviti u kalup da se ohladi.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article