3 saveta ruskog arhitekte: "UMESTO DA 30 GODINA GRADITE KUĆU KOJA VAŠOJ DECI NEĆE BITI POTREBNA, URADITE OVO"

Arhitekta Aleksandar Borodin je izdvojio 3 saveta u gradnji koja svako od nas treba da prati

Arhitekta Aleksandar Borodin je jednom prilikom dao 3 dobra saveta za gradnju kuće, a njegov pristup se zasniva na tome da se ne grade kuće kao zgrade u kojima niko neće živeti, već da se razmišlja pametno i deluje u skladu sa svojim potrebama.

Ukoliko ste planirali da izgradite kuću ili vikendicu, poslušajte šta on ima da kaže:

 

"Vašoj deci nikada neće trebati vaša kuća. Vremena su sada jednostavno takva. Nekada smo dizajnirali plemenske "kuće", tospratnice za sinove, snaje i unuke. Danas deci ne trebaju takvi domovi. Vaš sin neće dovesti snajku u kuću, neće čekati da vi umrete da bi se on oženio.... Zašto onda gradite kuću 300 godina, trošite neverovatno mnogo novca, a sledećoj generaciji ona neće biti ni potrebna?"

Zemun

*Foto: Mitar Gavric / Panthermedia / Profimedia

Umesto toga on predlaže sledeće:

Savet broj 1. - Izgradite jednostavnu kuću bez podruma i tavana - samo osnovno. Po njemu, ušteda je ogromna ako izgradite kuću samo sa dve spavaće sobe, kuhinjom i kupatilom.

"Pravilno izračunajte svoje resurse i odaberite onakvu kuću kakvu ćete napraviti bez opterećenja za 10 do 15 godina."

 

Savet broj 2. - Organizujte prostor mudro

"Ako već pravite kuću, ona mora biti baš po vašoj meri. Na primer, neka kuhinjski prozori gledaju na put, tako ćete dok perete suđe videti ko vam dolazi pa ćete moći da stavite kafu.

Roštilj treba napraviti tako da se možete diviti zalasku sunca dok roštiljate.

Važno je da vaša kuća bude udobna vama."

Selo Točka: „Sve imamo, samo sreću nemamo. U pet svojih kupatila nikada nismo ušli...“

Savet broj 3. - Bazen i garaža vam nisu potrebni

"Ako napravite bazen u dvorištu biće to ovako: prve nedelje ćete se kupati svi. Mesec dana kasnije ćete se kupati jednom u dve nedelje, a posle 3 ili 4 meseca više se niko neće kupati u bazenu. Zašto? Nemate vremena za to. Posle ćete u bazenu videti samo obavezu za čišćenje, nikad izvor uživanja.

Ista je situacija sa garažom. Samo 5 % ljudi ostavlja kola u garaži. Zašto? Lenjost. Garaža se vremenom pretvara u skladište i nakon par meseci u njoj više neće ni biti mesta za kola.

Zato poslušajte moj savet i gradite pametno, samo ono najosnovnije."

(Izvor: stil.kurir.rs)

Share this article