Kosovo nije 15 % teritorije već 100 odsto časti – poručio Matija Bećković

Akademik i pesnik Matija Bećković izjavio je da se pred očima celog sveta odigrava kosovska drama, ističući da tu nije reč o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva.

„Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvek — na Vidovdan 1389. godine“, poručio je Bećković na Svetosavskoj akademiji održanoj u sredu uveče u Beranama.

Bećković je naveo da je Srpska svetosavska crkva tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta.

   

„To je jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već vekovima slobodan i ujedinjen. Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. veku proglašeno za najvećeg neprijatelja“, ukazao je Bećković.

Govoreći o Svetom Savi, Bećković je istakao da je prvi srpski arhiepiskop zaveštao srpsku zemlju po kojoj je svugde ostavio svoje stope, preneo je podgorički „Dan”.

„Gde je zemlja tvrđa i kamenitija, grezao je dublje. Srpski narod je najvažnije delo Svetog Save, a Sveti Sava je najvažnije delo srpskog naroda“, kazao je Bećković.

Prema njegovim rečima, ono što je Cetinjski manastir za katunsku Crnu Goru, to su Đurđevi Stupovi za srpstvo u Vasojevićima.

„Stupovi su nesalomiva stožina za koju je vezana lađa Srbije i Crne Gore“, kazao je Bećković.

Bećković je u sredu posetio manastir Đurđevi Stupovi. Svetosavskoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana, crkvenih velikodostojnika, partijskih funkcionera i zvaničnika.

(Izvor: politika.rs)

Share this article