Srpski policajac koji je oduševio ljude širom planete: „Arifi, eno te na CNN-u, gleda te ceo svet“ (FOTO)

Policajac čija je fotografija sa sirijskim dečakom u „očinskom“ zagrljaju izazvala talas emocija na društvenim mrežama, zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mesec dana je angažovan u Miratovcu, gde se dočekuju izbeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

 – Ja nemam svoju, ali svaki put kad vidim tu dečicu kako beže i kako su u strahu meni je mnogo teško, često mi dođe i da zaplačem. To jeste moja profesija, ali i ja sam ljudsko biće, tako je pre sedam godina govorio Redžep Arifi.

 

– Kolege su mi rekle da sam izašao na CNN. Nisam ni znao da me slikaju, niti sam uopšte video tu novinarku. Kasnije su mi javili: “ Arifi, evo tebe na CNN, gleda te ceo svet!“. Sva su deca za mene ista, bez obzira na veru i naciju. To za mene nije ništa neuobičajeno, ja to radim svaki dan, rekao je tada preševski policajac Redžep Arifi.

– Ne mogu da budem imun na nečiju nesreću – rekao je iskreno Arifi dodajući da je posebno tužan kada vidi patnju tog naroda.

– Mnogo mi je teško kada vidim tu iznemoglu dečicu, kako jedva hodaju od umora. Kad mogu, ja ih uzmem u naručije i zagrlim – rekao je tada ne skrivajući emocije.

Kolege iz Policijske uprave Vranje za Redžepa Arifija imaju samo reči hvale. Kažu da je dobar policajac, a pre svega dobar čovek i savestan radnik, pa mu iznenadna popularnost prija, ali da zbog svoje skromnosti to ne pokazuje.

Redžep je u saobraćajnoj nesreći izgubio oca, kada je imao samo šest meseci. Nije oženjen i nema svoje dece. Policajac je Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine. Njegov rođak Valjon Arifi rekao je da on uopšte nije znao da njegove slike gleda ceo svet,i na društvenim mrežama, sve dok ga o tome nije obavestio jedan od kolega, jer se njegova slika munjevito raširila na Fejsbuku i Tviteru.

 

Valjon Arifi kaže da Redžep nije želeo da govori o svojoj popularnosti. „Rekao je kratko da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čoveka“, kaže Valjon, koji takođe provodi vreme sa izbeglicama u Miratovcu.

Tamo gde su nastale ove slike, u selu Miratovac, autobusi UNHCR-a su tada svakodnevno preuzimali veliki broj izbeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama bio tu kako bi ih zaštitio i kako bi se održao javni red i mir.

Podsetimo, slika ovog policajca koji u svom naručju drži sirijskog dečaka, uz komentar novinarke BBC „Sirijci imaju samo reči hvale za srpske policajce“, obišla je svet. Ova novinarka je postavila fotografiju na svoj nalog na Tviteru, a u opisu stoji i da izbeglice kažu da su srpski policajci „prvi koji ih ne tretiraju kao životinje“.

Share this article