Vladimir Đukanović: Sine moj od 13 godina, NEMA KRIVCA DO OCA...

Posle jezive tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar na Vračaru u kojoj je stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja, ogalsio se i pisac Vladimir Đukanović, poznat u javnosti i koa srpski Vuk sa Volstrita.

On je napisao potresno pismo dvojici svojih maloletnih sinova, a posebno se obratio svom starijem detetu koje ima 13. godina kao i većina ubijenih đaka. Ovo je njegovo pismo koje prenosimo u celosti:

"Sine moj od 13 godina, teške su nam ove vračarske ulice. Teže nego ikad, ovako prazne. I dok grabiš istim prema školi, šta ti misli goni, gde ti je pogled uprt? Kažu sine, daj bože da živiš u interesantnim vremenima. A tata se baš tih plaši. Vremena interesantna puna su kuršuma, tog đavoljeg semena. U tim vremenima sve se lomi, krši kao osam malih duša za koje vremena više nema.

   

Sine moj od 13 godina, teške su nam i ove virtuelne ulice. Teže od svih popločanih, filigranski utkanih. Kuda te vode svi ti gigabajti, svi ekrani teški kao okovi. Da li te odvlače od nas sine, i kako tamo da te nađem? Isto mi vele, sinko, eh kako je bilo nekad. A ja isto stasah u prokleto interesantnim vremenima, kad su meci fijukali a majke jaukale. A ja sam sine tiho plakao, onako da niko ne vidi, odlazeći.

Sine moj od 13 godina, kuda ćeš ti danas? Po ocene u školu? Život je prokleta ocena, na svakom koraku bi da te ocene. A svaka ocena, kao podla ucena, uvlači se pod kožu kao krpelj. Zato ne ocenjuj ljude sine, pusti ih na miru, jer svaka tvoja ocena za nekog je potcena. Mani se oružja, ljubavi tatina, mani se kuršuma junače. Nek ti oganj bude lopta, a munja olovka. Nemoj blizu vatre, nemoj blizu promaje, molim te.

Sine moj od 13 godina, na kraju tih vračarskih ulica gore sveće. Bukte ljuto, bukte tužno, ugasiće se neminovno. Ali pamti ovo jer vreme bledi sve, pa i ono što se zaboraviti ne sme. Ako ti ikad svet dozlogrdi ti stani. Kuršume nemoj dalje od mene, jer sam slika tvoja a ti slika moja. Nema krivca do oca, i kad budeš jedan a ti to upamti.

Sine moj od 13 godina. Ne prekidaj nevine korake zbog svojih raskoraka. Svaki um nosi tamu svega prošlog i ne razdanjuj ga sam..tu smo. Jer ako nismo bolje da nas nema.

Za moje sinove…10 i 13 godina…", napisao je Đukanović na svom blogu Fejsbučenje.

(Izvor: fejbučenje.comkurir.rs)

Share this article