Zašto je Putinu važan 9. maj: Taj dan koristi za demonstraciju sile, ali i za nešto MNOGO VAŽNIJE

Rusija svakog 9. maja vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi i gradovima širom zemlje obeležava pobedu nad nacističkom Nemačkom 1945. godine.

Pod Vladimirom Putinom, Dan pobede je postao demonstracija snage trupa i vojne opreme, kao i prilika da se setimo žrtava Drugog svetskog rata. U njemu je poginulo 27 miliona sovjetskih građana, što je daleko najveći gubitak koju je neka zemlja pretrpela.

*FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / TANJUG/AP

Ove godine događaj je dobio poseban značaj. Kako piše Bi-Bi-Si, Rusija je mesecima vodi rat protiv susedne Ukrajine bez bilo kakvog oblika vojne pobede koju može da slavi.

Pukovi koji su odigrali ključnu ulogu u ratu prodefilovaće ispred državnog vrha i predsednika, čije će obraćanje odjeknuti Crvenim trgom i biti pod budnim okom celog sveta. Taj trenutak je u prošlosti često bio svojevrsni "prozor" u Putinov um, jer je Ruski lider je koristio 9. maj da pošalje poruke o svojim namerama i planovima.

 

Parada za Dan pobede je povremeno održavana u sovjetsko doba, a oživeo ju je predsednik Boris Jeljcin za 50. godišnjicu 1995. godine. Putin je 2008. godine događaj pretvorio u godišnju manifestaciju sa defileom vojne opreme. Ruski identitet je uglavnom građen oko Dana pobede, uz školske i istorijske udžbenike koji se fokusiraju na Rusiju kao ratnog oslobodioca Evrope, piše Bi-Bi-Si.

- Čak i u normalnoj godini to je ogromna demonstracija snage Rusije, Putinove kontrole i svega za šta se on zalaže. Sve to je samo višestruko pojačano ove godine - kaže Amon Českin sa Univerziteta u Glazgovu.

NAJMOĆNIJI POLITIČKI BRAK U ISTORIJI: Ona ga je u zvezde vinula, on je poslao na LOBOTOMIJU kad mu je ugrozila vlast!(FOTO)

Kremlj je demantovao tvrdnje da će 9. maja proglasiti kraj operacie u Ukrajini, kao i izveštaje da će zvanično objaviti rat susednoj zemlji, uz opštu mobilizaciju muškaraca. Ruska vojska neće "veštački prilagođavati" svoje akcije bilo kom određenom datumu, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

*FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / TANJUG/AP

Nakon što je Rusija anektirala Кrim 2014. godine, Putin je obeležio Dan pobede govorom na Crvenom trgu o pobedi nad fašizmom, pre nego što je odleteo u crnomorsku luku Sevastopolj da proslavi svoju novu pobedu pred hiljadama posmatrača.

- Ove godine primarni cilj je bio da se objavi pobeda koja je trebalo da se desi u februaru. Spremaju neki PR trik za ponedeljak. Rusima je važno da vide da je specijalna vojna operacija o kojoj su slušali dovela do nečega opipljivog - kaže Ernest Vičiškjević iz Centra za poljsko-ruski dijalog i razumevanje.

Umesto da slavi svrgavanje ukrajinske vlade, Кremlj će morati da se zadovolji sa zauzimanjem većeg dela Marijupolja. Grad možda leži u ruševinama, ali Rusija može tvrditi da je porazila bataljon Azov u skladu sa svojim govorima o "denacizaciji i demilitarizaciji“ Ukrajine. To bi odjeknulo na dan obeležavanja Drugog svetskog rata.

 

- U ruskim gradovima možemo videti znakove sa simbolom Dana pobede. Obično na znakovima piše 9. maj 1945, ali ove godine je dodato 1945/2022, tako da pokušavaju da ljudima da prikažu da se još jednom suprotstavljaju nacistima - kaže Olga Irisova, suosnivačica analitičke grupe Ridl Raša.

FRANCUSKI MAJOR: Srbiji sam pomagao za vreme bombardovanja 1999. zato što me je bilo stid moje Francuske!

U samom Marijupolju neće biti parade povodom Dana pobede zbog očiglednih bezbednosnih pretnji. Ruski "posrednički" lider u regionu Denis Pušilin rekao je da će parada morati da sačeka dok Marijupolj ne postane deo njegove samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ipak, biće nekih svečanih događaja i to bi moglo da bude istaknuto u ruskom izveštavanju. Uoči 9. maja, grad su posetili TV spin doktor Vladimir Solovjov i delegacija Кremlja koju je predvodio zamenik šefa kabineta predsednika Sergej Кirjenko. Parada povodom Dana pobede na Crvenom trgu se takođe fokusira na vojnu opremu. To je prilika za Кremlj da pokaže svoje najnovije oružje.

*FOTO: DMITRI LOVETSKY / TANJUG/AP

Upravo je tenk Armata T-14 skrenuo pažnju na Dan pobede 2015. godine, ali je upadljivo njegovo odsustvo u ratu u Ukrajini, jer još nije spreman za borbe na frontu. Ukrajina kaže da je uništila više od 1.000 manje modernih ruskih tenkova na bojnom polju.

Biće manje hardvera i manje vojnika ove godine nego 2021. Ali i dalje će biti oko 10.000 vojnika i 129 komada vojne opreme, prema analizi Bi-Bi-Sija. Među njima će biti jedan od najnovijih tenkova Rusije, T-80BVM, kao i protivvazdušni raketni sistem Pancir-S1.

Vazdušni prikaz će biti jednako grandiozan kao i ranije, sa 77 aviona i helikoptera, a vazduhoplovstvo je vežbalo iznad Crvenog trga u Z-formaciji - kontroverznom simbolu koji su usvojile invazione snage.

Nikola je bio jedan od 710 spasenih putnika koji je preživeo "Titanik": Do kraja života ga je mučio jedan prizor

Ali ove godine neće biti stranih lidera. Кremlj to objašnjava time da 77. godišnjica nije sama po sebi značajan događaj.

Većina poruka oko Dana pobede ionako je usmerena na rusko stanovništvo, kaže Olga Irisova. Кoristeći nacistički narativ iz Drugog svetskog rata, Кremlj je u stanju da izazove jaka osećanja u narodu, jer većina Rusa ima rođake koji su ili umrli ili se borili u ratu.

Sa druge strane, susedne zemlje sve manje značaja pridaju 9. maju. Ukrajina je doživela neke od najvećih gubitaka u ratu, ali nedavno istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da većina smatra da na taj datum treba gledati kao na dan sećanja, a ne kao na pobedu. Кazahstan je treću godinu zaredom otkazao svoju vojnu paradu, a Letonija ju je proglasila danom sećanja na žrtve ruskog rata u Ukrajini.

Share this article