Đaci Matematičke gimnazije razvili aplikaciju koja čita emocije na licu (VIDEO)

Nije tajna da su đaci Matematičke gimnazije, bez lažne skromnosti, najbolji na svetu. Ipak, osim što oduševljavaju medaljama i peharima sa matematičkih takmičenja, oni su razvili jedinstvenu aplikaciju preko koje možete da otkrijete kako je neko iz vašeg okruženja raspoložen.

Više nema laži, nema prevare – od sada ćemo znati ko je kako raspoložen zahvaljujući talentovanim đacima iz Matematičke gimnazije koji su razvili aplikaciju koja čita emocije sa lica. 

Na osnovu tačkica, koje su vidljive u samoj aplikaciji, a koje prikazuju karakteristične crte lica, i algoritma mašinskog učenja može se utvrditi kako je neko raspoložen, tačnije da li je ljut, iznenađen, srećan, zgađen, tužan ili neutralan.

  

A kako su uopšte došli na ideju da osmisle ovu neobičnu aplikaciju, otkrila je učenica Valentina u emisiji Jutro na Prvoj televiziji. 

"Bilo nam je zanimljivo da napravimo neki program koji bi mogao nekim sajtovima da pokaže da li smo zadovoljni nekim proizvodima ili recimo da se koristi na poligrafima, pa smo prošle godine pokušali da uradimo ovako nešto. Na osnovu karakterističnih tačaka na licu i algoritma mašinskog učenja program je uspeo da prepozna emocije na licu", objašnjava. 

Umesto na regularnim časovima, đaci koji su radili na ovom projektu su razvijali aplikaciju na sekciji primenjene fizike. Ovakav vid učenja i rada je posebno značajan za talentovane đake, koji imaju želju da rade na izazovnim projektima. 

"Prilično je važno da pohađamo sekciju, jer mi možemo na sekcijama da radimo stvari koje nam se sviđaju, a koje ne možemo da čujemo u školi. Na našim sekcijama se bavimo elektronikom, robotikom i programiranjom, te veoma rado ostajemo posle škole da radimo projekte poput ovih", ističe Valentina. 

I dok apllikacija savršeno radi i prepoznaje emocije kod svih osoba, postoji jedna stvar koja ometa čitanje emocija. A o čemu je reč možete saznati u nastavku.

(Izvor: b92.net)

Share this article