Kako način života utiče na čoveka: Hunze puno hodaju, malo jedu i žive preko 100 godina! (VIDEO)

Pripadnici naroda Hunza uvek su nasmejani, živahni su i čvrsti. Izgledaju toliko mladoliko da se mnogi šokiraju njihovim godinama...

Oni kao da su s neke druge planete, ali nisu. Narod Hunza živi na planinama severnog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosečno sto godina, ali mnogi od njih bez problema dožive i 120.

 

Pojedinci su živeli i 160 godina. Retko su bolesni, ne znaju šta su to tumori, vrlo mladoliko izgledaju, a njihove žene rađaju i sa 65 godina.

Oni su živi dokaz kako ishrana i način života utiču na čoveka. Hunze se kupaju u ledenoj vodi, čak ako je ispod nule. Jedu samo ono što uzgoje. Hrane se sirovim voćem i povrćem, orašastim plodovima, jedu mnogo sušenih kajsija, razne žitarice (uglavnom heljdu i ječam), mahunarke, a ređe ovčji sir, mleko i jaja.

Za njih međuobroka nema, samo doručak i ručak. Mnogo hodaju, čak 15 do 20 kilometara dnevno. Meso jedu izuzetno retko, dva puta godišnje pojedu malo jagnjetine ili piletine. Takođe, mnogo se smeju.

Jedan deo godine u trajanju između dva i četiri meseca ne jedu ništa već piju samo sok od sušenih kajsija. To je kod njih tradicija od davnina koju strogo poštuju, a odvija se u doba godine kad voće još nije zrelo. I lekari kažu da su upravo način njihove ishrane i periodi gladovanja zaslužni za dobro zdravlje i dugovečnost.

Naime, navika konzumiranja velike količine kajsija možda je upravo zaslužna u zaštiti od tumora. Semenke kajsije bogate su B-17 vitaminom koji deluje antikancerogeno, a oni od semenki prave ulje. No, reč je o izuzetno malim dozama, koje mogu biti opasne po život ako se pretera.

 

Tamo je čak stvar prestiža koja porodica ima više stabala kajsije na svojoj zemlji. Nažalost, danas i među njih dolazi nezdrava industrijska hrana, te su se pojavili karijes i stomačne tegobe, što pre nisu poznavali.

Ovaj živahan i izdržljiv narod za sebe kaže da su potomci Aleksandra Velikog i njegove vojske. Neki od njih su u vreme osvajanja ostali u svojim selima i oženili se. Mediji su 1984. godine pisali o Saidu Abdulu Mobudu iz naroda Hunza koji je došao na londonski aerodrom i zbunio službenike pokazavši im pasoš. U njemu je pisalo da je rođen 1832. godine.

 

(Izvor: 24sata.hr)

Share this article