17 GODINA ŽIVIM BEZ SLEZINE: Moji su shvatili da nešto nije u redu kad im je dete samo tražilo da ide kod doktora, posle "običnog" pada sa bicikla

Od kada sam te noći izgubio svest, do dana današnjeg, nisam osetio nikakvu bol i nelagodu zbog incidenta koji mi se desio.

- Jesi li ti onaj mali bez jetre?

- Nisam gospođo, jer se bez jetre ne živi. Ja nemam slezinu.

- Kuku meni dete!

 

Nasmejem se. Razumem. Žena iz prodavnice ne zna čemu služi, a možda ni šta je slezina. A nije znala ni moja majka, dok svoj primerak iste nisam razneo u paramparčad, nakon što sam napravio salto sa biciklom.

Nenadani salto.

*FOTO: DADO ĐILAS, ILUSTRACIJA

Moji su shvatili da nešto nije u redu kad im je dete samo tražilo da ide kod doktora, posle "običnog" pada sa bicikla.

Doktori su shvatili da nešto nije u redu kad sam po drugi put došao te noći, drugog puta u nesvesnom stanju. Tada je bilo jasno. Slezina je otišla u nepovrat, a trebalo je spasiti ostatak.

17 godina kasnije zahvaljujući timu koji me je spasio pišem ovaj tekst. A zašto?

Jer nisu česte reakcije, poput one sa početka teksta, kada kažem da nemam sezonu. Kako zaboga živim?

Iste noći je moja rođaka, pi struci lekar, nazvala moje riditelje i rekla im: bez slezine će živeti odlično, sasvim normalno, dešava se da je sportisti sami odu na operaciju za uklanjanje kako ne bi došlo do sličnih povreda.

 

Ali, čini mi se da joj niko nije verovao. Ne beše tad pri ruci smart fonova pa da se izgugla da li je to tako.

Od kada sam te noći izgubio svest, do dana današnjeg, nisam osetio nikakvu bol i nelagodu zbog incidenta koji mi se desio.

Ipak, kako slezina ne bi postojala da nema neku svoju funkciju, važnu za imunitet, uvek je postojao strah da ću biti izloženiji virusima i bakterijama. Ipak ni u jednom trenu svog života nisam osetio da sam više bolešljiv od drugih. Nisam bio prehlađen - ne pamtim kada.

I dok cela redakcija "boluje" od raznih virusa, ja sam na poslu svaki dan, sve bez slezine!

Valja napomenuti da ne pijem nikakve dodatke za imunitet, i da nisam ljubitelj voća.

Dakle, nikakav poseban režim, i opet sam sasvim dobro.

Da, otkriću vam jednu tajnu: kao tinejdžer sam uvek bio najizdržljiviji u trčanju, jer je slezina ono što vam izaziva grčeću bol nakon dosta trčanja.

Kao klinac sam mislio da sam zbog toga u prednosti. Dečja posla.

Poenta ovog teksta nije da ubedim sebe ili vas da slezina nije bitna, taman posla! Služila vam i bila čitava 100 godina. Poenta je da oim reza, ne tako malog, ja nemam druge posledice od tog dana, iako znam da zvuči strašno kada čujete da je nekom taj neki organ uklonjen. Stoga ćete barem biti bez očekivano strašne reakcije kad sretnete nekog ko je ostao bez nje.

Definicija

Slezina je žlezda bez kanala, prisutna kod kičmenjaka, i blisko povezana sa cirkulatornim sistemom. Njena funkcija je odstranjivanje starih crvenih krvnih zrnaca. Slezina je takođe rezervoar krvi. Danas se zna da njeno odstranjivanje čini osobu više podložnom infekcijama.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article