Albanci okupirali Budvu, a Srbi letuju u Ulcinju: Ovako izgleda turistička sezona u Crnoj Gori

Direktor lokalne TO Fatmir Đeka smatra da je to što sve više Albanaca i turista sa Kosova letuje u Budvi, uobičajno u turističkoj praksi.

U Ulcinju je sve manje gostiju koji su i ovog leta zaobišli najjužniju opštinu i odseli u susednim i konkurentskim destinacijama. Grad, gde je albansko stanovništvo većinsko, zaobilaze i oni koji mu prirodno gravitiraju, Albanci i građani Kosova.

 

Prema podacima Turističke organizacije Budva, u tom gradu je do sada registrovano 17.496 turista iz Albanije i 6.281 gost sa Kosova, što je povećanje za 32, odnosno za čak 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, rečeno je “Vijestima”.

I tradicionalni gosti iz Makedonije, ovog leta odlučili su da odmor uglavnom provedu u Sutomoru, dok su u Sinđinu većinom građani Kosova koji su ranijih godina letovali u Ulcinju.

Za poznatog turističkog biznismena i hotelijera Ganija Resulbegovića, to nije nikakavo iznenađenje.

- Kvalitetan gost nam beži iz ovog haosa od preglasne muzike i nečistoće. Nije to samo slučaj sa kvalitetnim gostima iz Albanije i sa Kosova, nego i sa klijentelom sa zapada. To sam rekao i na početku sezone i to je nažalost postao trend - kazao je Resulbegović.

 

- Svako ima pravo da promeni grad u kome godinama letuje i da vidi šta nude druge destinacije. Evo ove godine u Ulicnju brojimo najviše gostiju iz Srbije - kazao je direktor TO Ulcinj Fatmir Đeka.

Rekonstrukcija puta od Ulcinja do vladimirskih Kruta, koji je privremeno pušten u saobraćaj tek početkom jula, kasnila je više od mesec i mnogi smatraju da je to jedan od razloga što je u gradu do početka avgusta bila oseka turista.

- Put nema veze sa visokoplatežnom klijentelom o kojoj govorimo. Buking traje od septembra - kazao je Resulbegović.

Iz Opštine Ulcinj juče su upozorili stanodavce i sve koji se bave turističkim delatnostima da poštuju zakon.

Navode da su problemi “izraženo zauzimanje javnih površina iznošenjem stolica i stolova ispred ugostiteljskih objekata, postavljanje štandova bez odobrenja, neprijavljivanje gostiju, iznošenje smeća van termina predviđenog za odvoz otpada, preglasna muzika, nepropisno parkiranje”.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article