"Amerikanci su zbog ove stvari ubili Sadama i Gadafija, a sada se zna ko im je sledeća meta"

Kina je nedavno najavila početak prodaje nafte u juanima i kako smatra Maks Kajzer, autor programa na kanalu RT "Kajzer riport", predstavlja izuzetno hrabar potez, jer Amerika neće odustati od osnove svoje hegemonije bez borbe.

Kineski plan je hrabar, jer su se sve zemlje koje su pokušavale nešto slično suočile sa "užasnim posledicama", smatra Kajzer.

- Sadam Husein je hteo da trguje naftom koristeći evro pa je ubijen, Moamer Gadafi je hteo da svojim energentima trguje u valuti koja nije američki dolar, pa je i on ubijen - rekao je Kajzer, a prenosi "Sputnjik".

 

Kina, sa druge strane, ima i odlučnost i resurse da sprovede dedolarizaciju, a ima i podršku drugih velikih država koje se opiru američkom finansijskom kartelu kao što su Rusija i Iran.

- Svaka čast Kini što je pokrenula taj projekat - kaže Kajzer i navodi da se sada sa pravom spekuliše da će upravo Kina biti glavni kupac u prodaji akcija saudijske državne naftne kompanije "Aramko".

 *Foto: Tanjug / AP

Saudijsku Arabiju je u "dedolarizacijsko društvo" gurnula sama Amerika, kada je prošle godine dozvolila preživelima i njihovim rođacima iz napada 11. septembra da tuže Kraljevinu zbog optužbi o umešanosti u teroristički napad.

 

- Postoji snažna motivacija Saudijaca. Dosta su zaduženi i ponestaje im gotovine. Planirali su da postave "Aramko" na londonsku ili američku berzu, ali ih je u tome sprečila akcija preživelih iz 11. septembra, koji su sa pravom ukazali na Saudijce kao uzrok terorističkog napada - smatra Kajzer.

Države širom sveta umorne su od finansiranja američkog vojnog avanturizma kroz učešće u "Imperiji duga", pa postoji velika verovatnoća da će se priključiti pokretu dedolarizacije.

Američki finansijski sektor i vojno-industrijski kompleks neće se lako odreći dolarske hegemonije, a Amerika će zato posegnuti za svojom drugom omiljenom alatkom — ratom, kaže Kajzer.

- Možda će pokrenuti rat između Japana i Kine, a možda će zaratiti i sa Severnom Korejom. Amerika će uraditi sve što može kako bi zadržala dolar kao svetsku valutu - smatra Kajzer.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article