Britanski "Gardijan": Nabavka oružja za policiju Republike Srpske može da dovede do NOVOG RATA NA BALKANU

Nabavka 2.500 pušaka za policijske snage Republike Srpske podstiče zabrinutost od separatističkih težnji RS i od jačanja ruskog uticaja u regionu, piše danas britanski "Gardijan" u tekstu sa naslovom “Pošiljka oružja bosanskim Srbima izaziva strah u EU”.

"Nabavka nekoliko hiljada novih pušaka za policiju bosanskih Srba izaziva zabrinutost zbog separatističkih namera vlade i produbljivanja ruskog uticaja u podeljenoj zemlji obeleženoj ekonomskom depresijom", piše "Gardijan".

Kako se navodi, pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije u “srpski deo Bosne” trebalo bi da stigne u martu, uoči otvaranja novog centra za obuku u kojem će, kako piše ovaj britanski medij, svoju ulogu imati i savetnici iz Rusije.

 

"'Policijsku jedinicu opremljenu novim naoružanjem koristiće separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao protivnike pred oktobarske izbore', smatraju srpski aktivisti civilnog društva, bosanska vlada u Sarajevu i zapadne diplomate. Prisutan je i dugoročni strah da bi Dodik mogao iskoristiti ove snage za svoje separatističke ciljeve, pod rizikom novog rata u regionu", navodi u svom tekstu novinar Džulijan Borger.

Rusija, kako piše dalje “Gardijan”, Dodika uvažava kao protivnika članstva BiH u NATO i daje mu snažnu podršku.

"Dodik je ostvario kontakte s grupom “Noćni vukovi”, ruskim moto klubom usko povezanim s Putinom, koji je pod američkim sankcijama zbog svoje uloge u sukobu u Ukrajini", piše ovaj britanski medij.

“Gardijan” u ovom tekstu navodi da jedan srpski opozicioni aktivista, koji ne želi da bude imenovan, tvrdi da su ruski savetnici već stigli na područje Banjaluke s ciljem da na području aerodroma Zalužani formiraju kargo centar koji bi, navodi se “eventualno bio iskorišten za ruske humanitarne intervencije”.

Kako dalje piše britanski list, sličan centar formiran je i u Nišu, a vlasti SAD su ga već proglasile sumnjivim - kao centar za ruske tajne operacije na Balkanu.

S druge strane, “Gardijan” navodi izjavu neimenovanog zapadnog diplomate u BiH, koji ističe da nema čvrstih dokaza da Rusi žele da formiraju slično središte u Bosni.

- Pomno pratimo situaciju – istakao je ovaj diplomata za “Gardijan”.

 

"Vakum koji bi Rusija rado da popuni"

Kurt Basuner, američki analitičar Centra za politiku demokratizacije, istakao je za "Gardijan" da je smanjenje broja pripadnika međunarodnih snaga na području BiH i odustajenje od formiranja jedne, jedinstvene policije u BiH, ostavio vakum koji bi “Rusija rado da popuni”.

- Sve dok barijere za ulazak ne postoje, ostavljaju se otvorena vrata – istakao je on.

“Gardijan” dodaje da oružje stiže u vreme kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja, te podseća kako je Dajtonski mirovni sporazum okončao sukob u BiH pre nešto više od 22 godine, a zemlja podeljena u dva poluautonomna dela – Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

"Sporazum je zaustavio ubijanje, ali je stvorio sistem kojim se nagradila etnička politika. Nacionalne stranke čvrsto drže vlast u zemlji na svojim pojedinačnim teritorijama, a zemlja kojom prevladava korupcija ima najvišu zvaničnu stopu nezaposlenosti mladih u svetu", navodi “Gardijan”.

Dalje, u tekstu koji potpisuje novinar Džulijan Borger, navodi se se da ostaje nejasno kako će BiH da savlada svoje duboke strukuralne probleme na putu prema članstvu EU.

Incko izrazio zabrinutost zbog naoružavanja

“Gardijan” podseća i da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, izrazio zabrinutost povodom ovog naoružavanja, smatrajući da će, kad jedna strana dobije novo oružje, i druga to hteti. Incko je izjavio da u njegovoj matičnoj Austriji policija ima samo 400 dugih cevi, jer "normalnoj policiji ne treba više".

Ovaj britanski list u poslednje vreme objavio je više članaka o BiH u zabrinutom tonu, a u prvom planu su “separatističke težnje lidera bosanskih Srba” Milorada Dodika, njegova saradnja sa Rusima i ruski uticaj na Balkanu. U jednom od članaka, koji se bavio proslavom Dana Republike Srpske u Banjaluci, posebnu pažnju posvetili su učesnicima parade, koje su ocenili kao “pripadnike paravojnih formacija ili ruske plaćenike”, a kao izvor su koristili jedan od sarajevskih portala.

Dodik je reagovao na ovaj tekst “Gardijana” i uputio demant uredništvu.

 

Dodik: To je samo modernizacija policije i jačanje njene uloge

Milorad Dodik, predsednik RS, istakao je ranije da je legitimno pravo MUP RS da se oprema opremom i da se obučava za posao koji je Ustavnom predviđen.

- Policija RS ne samo da će nabaviti ovih 2.500 pušaka, dodaje Dodik nego će nabaviti još sve što bude bilo potrebno što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju  Znači, to nije ništa drugo osim modernizacije policije i jačanje njene uloge - naveo je tada Dodik.

(Izvor: blic.rs)

Share this article