Da li čuveni engleski novinar ZNA NEŠTO ŠTO MI NE ZNAMO? VRATITE JUGOSLAVIJU, AKO ŽELITE STABILNOST NA BALKANU!

Nik Klark smatra da je Jugoslavija i dalje dobra ideja!

Uticajni američki Savet za inostrane odnose objavio je listu regiona u kojima je moguć konflikt u 2018. godini i na listi se našao i Balkan.

Iako SAD smatra da upravo oni mogu pomoći da se održi mir i stabilnost na Balkanu, ovo mora da se promeni, jer su upravo SAD uzročnik brojnih problema u regionu, prenosi "Russia Today".

   

Svi problemi u regionu, prema rečima novinara RT Nila Klarka, potiču od nasilnog raspada Jugoslavije, kojem su pripomogle zapadne sile. Ali Savet za inostrane odnose to izbegava da pomene.

Savet je upozorio i da bi Rusija u 2018. godini mogla da destabilizuje Crnu Goru i Makedoniju. Ali svi problemi koji bi mogli da dovedu do konflikta zapravo potiču od SAD i njihovog mešanja u politike ovih zemalja, kaže Klark.

Ovo američko telo izrazilo je i zabrinutost da će se u Republici Srpskoj održati referendum, ali su SAD aktivno radile na tome da Kosovo postane nezavisno. Samim tim, licemerno je da Amerikanci sada osuđuju pravo stanovnika Republike Srpske da se otcepe. Ako im je "teritorijalni integritet" Bosne toliko bitan, zašto nisu toliku važnost pridavali i teriorijalnom integritetu Jugoslavije?

 

Na samom Kosovu i dalje vladaju velike tenzije između Srba i Albanaca. NATO je mislio da će svojom "humanitarnom" intervencijom ovo rešiti, a u praksi su zapravo podržavali albansku vojsku dok su one koji su se zalagali za dijalog Beograda i Prištine ignorisali, piše Klark.

Američki savet zabrinut je zbog Albanaca u Makedoniji, kao i zbog Srba u Crnoj Gori.

- Etičke politike na Balkanu su povezane. Ako Republika Srpska pokuša da napusti BiH, Srbi na severu Kosova pokušaće da se otcepe od Kosova, a Albanci na jugu Srbije od Srbije. Onda bi se Muslimani u Srbiji ujedinili sa onim što bi ostalo od BiH. Ako se Albanci u Makedoniji otcepe, ujediniće se sa Kosovom, a onda i Albanijom i albanskim manjinama na jugu Srbije, što će dovesti do etničkih cepanja u BiH, na Kosovu i u Srbiji -piše u predviđanjima Saveta.

Zbog svih ovih komplikacija jasno je zašto ljudima nedostaje Jugoslavija. 

- Za 50 godina Jugoslavije i Titove vladavine Balkan je bio stabilan. Nije smatran buretom baruta Evrope. A sada smo opet bure baruta - rekao je nekadašni partizan Antolij Nedeljovski u članku o jugonostalgiji iz 2015. godine.

Klark dalje navodi da su istraživanja javnog mnjenja u svim bivšim jugoslovenskim zemljama pokazala da većina ljudi i dalje misli da je Jugoslavija bila uspešna država, uprkos onome što je usledilo nakon raspada.

Jugoslavija je donela Balkanu stabilnost i ekonomsku sigurnost, i bilo je razumno da se narodi ovog regiona ujedine u federaciju, kaže Klark. On dalje citira Besima Spahića, doktora komunikologije iz Sarajeva, koji je rekao:

- U Titovoj Jugoslaviji, Bosna je bila zajednička država Srba, Hrvata i Muslimana. Fokus je bio na zajedničkim vrednostima različitih etičkih grupa, a sada su samo razlike istaknute i preuveličane.

Jugoslavija je postizala vrhunske rezulatate i dostignuća u kulturi, sportu, umetnosti, obrazovanju i ljudskom razvoju. Njeno uništenje nije samo tragedija za narod Balkana, već i za celo čovečanstvo.

Za vreme Hladnog rata, nesvrstana Jugoslavija imala je bitnu ulogu za Zapad i mediji su pisali samo dobro o Titu. Levičarski intelektualci entuzijastično su pisali o modelu "samoupravljanja" radnika. Zapadnjaci su uživali u kvalitetnim jugoslovenskim filmovima i dolazili su rado na odmor u Jugoslaviju.

 

Ali, nakon pada Berlinskog zida, postojanje tako velike socijalističke zemlje postalo je neodrživo u globalističkom svetu.

Nemačka je takođe aktivno podržavala otcepljenje Slovenije iz federacije, naglašava Klark.

On ističe da je BiH ipak "projekat SAD-a" i da su oni podržavali Aliju Izetbegovića, kao što su i aktivno sabotirali mirno rešenje "bosanskog pitanja" pošto su uticali na Izetbegovića da se povuče iz Lisabonskog sporazuma 1992. godine.

Na mestu gde je nekada bila moćna jugoslovenska federacija danas su ekonomski oslabljene državice, što su SAD postigle svojom politikom pod geslom "zavadi pa vladaj", kaže Klark.

On zaključuje da je onda jedini način da se reše balkanski problemi putovanje kroz vreme. Rekonstrukcija multietičke Jugoslavije, koja bi garantovala sva prava svojim građanima, kao i prijateljski sporazum sa Albanijom je jedino logično rešenje za trenutne podele. 

Jugoslavija je imala smisla u 20. veku a imala bi i danas, ali ne očekujte da će američki  Savet za inostrane odnose tako nešto da kaže, poručuje nam Klark.

(Izvor: espreso.rs / RT.com)

Share this article