DA LI "FIJAT" ODLAZI IZ SRBIJE? Rešenje do srede, ili sledi katastrofa!

Ukoliko u naredna tri dana štrajkači ne prihvate da sednu za pregovarački sto sa poslodavcima, postoji realna šansa da će „Fijat“ početi da pravi strategiju izlaska iz Srbije.

Italijani su, prema saznanjima „Alo!“, spremni da svakog trenutka dođu u Srbiju i da pregovori počnu odmah, ali njihov uslov je da štrajk prethodno bude prekinut, a mašine u Kragujevcu pokrenute.

 

- Očekujemo da pregovori počnu najkasnije do srede. Vlada je na strani radnika i 24 sata je na raspolaganju Štrajkačkom odboru i radnicima „Fijata“. U razgovoru sa Štrajkačkim odborom Vlada je garantovala da će insistirati na rešavanju svih njihovih zahteva, među kojima su i povećanje plata i uvođenje godišnjih bonusa, rešavanje pitanja prevoza noćne smene i lakši radni uslovi - kaže izvor „Alo!“ blizak Vladi Srbije i dodaje da Vlada u ovom momentu ne može na sebe da preuzme i garancije koliko će to povećanje biti.

U Vladi ističu da premijerka Ana Brnabić ne žali ni vremena, ni truda da se do rešenja dođe, a dokaz za to je što je prethodnih dana i do jedan sat posle ponoći vodila teške razgovore sa sindikalcima „Fijata“.

- Štrajkački odbor „Fijata“ je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara. Napominjemo da Vlada nije mogla to da garantuje, jer bi to značilo uzimanje od svih ostalih radnika, odnosno poreskih obveznika Srbije. Važno je da se kaže i to da na osnovnu platu od 38.500 dinara, koju imaju danas, radnici „Fijata“ dobijaju i bonus za Novu godinu, topli obrok i regres, iako imaju obezbeđenu ishranu u kantini, i, sa još nekim dodacima, to ukupno iznosi između 42.000 i 43.000 dinara osnovne plate. U poslednjih osam meseci „Fijat“ je obezbedio dva povećanja plata - u novembru 2016. i martu 2017. Na osnovnu platu „Fijat“ obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za decu zaposlenih i plaća 20 odsto troškova obdaništa za decu - tvrdi izvor „Alo!“ koji je dobro upućen u pregovore.

Prema rečima naših sagovornika, ukoliko u najskorije vreme ne započnu pregovori zaposlenih sa poslovodstvom, postoje velike šanse da se ostvari najcrnji scenario i da „Fijat“ prebaci proizvodnju u neku drugu zemlju. To bi bio najmračniji scenario kako za Srbiju i ranike i njihove porodice, tako i za mnoge domaće kooperantske firme koje posluju sa „Fijatom“. Samo u logistici i špediciji bi u tom slučaju izgubili oko 30 miliona evra godišnje.

 

Kragujevčanin: Ne ponovilo se

Ratko Lukić iz Kragujevca kaže za „Alo!“ da je u 61. godini života ostao bez posla. Svojevremeno je radio u leskovačkoj „Neveni“, a potom u farmaceutskim firmama u Beogradu.

- Ceo radni vek sam putovao i, igrom slučaja, nikada mi se nije dalo da se zaposlim ni u tadašnjoj „Zastavi“, ni u današnjem „Fijatu“. Sada ne znam kako ću naći posao da odradim još ovih nekoliko godina do penzije. Sećam se da je Kragujevac kad je „Zastava“ prestala sa radom prozvan „dolinom gladi“, ljudi su bili prinuđeni da se bave švercom da bi opstali oni i njihove familije. Zato savetujem svoje sugrađane zaposlene u „Fijatu“ da se bore za svoja prava, ali da sednu za pregovarački sto, jer bi zatvaranje fabrike bilo pogubno i za njih, ali i za Kragujevac.

Prelić: Treba pregovarati Siniša

Prelić, predsednik samostalnog sindikata „Železare Smederevo“, koja posluje u okviru kineske „Hejstil grupe“, kaže za „Alo!“ da daje punu podršku svojim kolegama iz „Fijata“ da se izbore za prava radnika i dodaje da menadžment ove kompanije nije smeo da dopusti da dođe do ovakve situacije.

- Došlo je do čega je došlo, ali sada svi moraju da sednu za pregovarački sto i da se pronađu rešenja. Cela situacija me podseća na 2004. godinu, kada smo mi imali problem sa lokalnim menadžmentom, ali su došli poslodavci direktno iz SAD. Pregovarali smo i tada potpisali kolektivni ugovor, čiji eliementi su i danas vrlo važni u zaštiti naših prava sa kineskim poslodavcima - napominje Prelić.

  

(Izvor: Alo.rs / V. Papović)

Share this article