Dečak (2) iz Čačka koji je preminuo imao sestru bliznakinju, roditelji godinama iščekivali potomstvo

U Srbiji je sve više obolelih od gripa, a pretpostavlja se da je virus AH1N1 odneo tokom jučerašnjeg dana još tri života - dva u Nišu i trogodišnjeg deteta u Čačku.

Dete starosti dve godine i osam meseci preminulo je juče oko 5.40, na odeljenju pedijatrije u čačanskoj opštoj bolnici. Dete je hospitalizovano u petak uveče, i to sa znacima rspiratorne infekcije.

 

- Sprovedene su sve dijagnostičke procedure i uključena je adekvatna terapija, uz praćenje vitalnih funkcija, koje su bile stabilne i na poslednjem kliničkom pregledu, oko četiri sata ujutru - rekla je dr Biljana Kočović, portparolka čačanske bolnice.

- Ubrzo iza toga dolazi do iznenadnog pogoršanja, i uz sve preduzete mere reanimacije pedijatara i anesteziologa, nažalost, mogli su samo da konstatuju smrt.

Gužve u zdravstvenim ustanovama zbog gripa

*FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA

Prema rečima dr Kočović, o ishodu ovog slučaja koji je potresao čačansku javnost, obaveštene su sve nadležne ustanove i podnet je zahtev za kliničku obdukciju. Još nije poznato da li je dete bilo zaraženo virusom gripa tipa AH1N1.

Inače roditelji su, nekoliko dana pre nego što se dogodila tragedija dete vodili kod izabranog pedijatra u Dečji dispanzer čačanskog Doma zdravlja, gde je dobilo propisanu terapiju.

Uzrok pogoršanja stanja deteta mogao bi biti akutni respiratorni sindrom koji može da nastane kao posledica virusa gripa.

 

Preminuli dečak imao sestru bliznakinju

Mališan koji je juče preminuo, a zbog kojeg tuguje ceo Čačak, imao je sestru bliznakinju, koja na sreću, nema ozbiljnije simptome gripa. Za svaki slučaj, lekari čačanske bolnice brinuće o njenom zdravlju. Inače, roditelji malih blizanaca, dugo su se lečili od steriliteta i godinama se nadali potomstvu.

U Nišu potvrđen virus

I hronični bolesnici M. S. (66) iz sela Orljane kod Doljevca i Lj. J. (75) iz Suvog Dola kraj Niša, preminuli su u noći između petka i subote usled komplikacija izazvanih virusom gripa. Kod oba pacijenta analizom krvi potvrđeno je prisustvo virusa AH1N1, a oni su na Kliniku za infentivne bolesti primljeni u vrlo teškom stanju, kažu u KC Niš.

Ilustracija

*FOTO: RAS SRBIJA, Ilustracija

Prema njihovim rečima, u KC Niš su na Klinici za infektivne bolesti trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih je jedanaestoro na respiratorima sa teškom kliničkom slikom.

- Kada je reč o Klinici za dečje interne bolesti, trenutno je ukupno hospitalizovano osmoro dece. Za sve novoprimljene poslati su uzorci krvi na analizu i čekaju se rezultati. Opšte stanje pacijenatat je dobro - ističu u KC Niš.

Od početka sezone gripa, od komplikacija je na Infektivnoj klinici u Nišu preminulo pet osoba. Broj obolelih od sredine januara do danas je blizu 4.000.

U Nišu je vakcinu protiv gripa priminulo 20 odsto više građana nego prošle godine. Lekari podsećaju da je najbolji način prevencije upravo vakcina protiv gripa koju građani mogu besplatno dobiti u Domu zdravlja.

(Izvor: Večernje Novosti / blic.rs)

Share this article