Detalji drame: Na ovom mestu u Pefkohoriju se davio mališan (5) iz Srbije, dečak (10) ga izvukao

Dečak T.A. (5) iz Srbije koji se davio na plaži u Pefkoriju, usled čega je bez pulsa i disanja izvučen na obalu, reanimiran je i sada je u bolnici u Solunu. Priključen je na aparate i lekari pomno prate njegovo stanje, a još nije poznato da li će biti posledica po njegovo zdravlje, saznaje "Telegraf.rs". Prema našim saznanjima, dete je prvi uočio 10-godišnji dečak, koji mu je pomogao, a potom alarmirao i ostale kupače.

Kako saznajemo, dečak je sinoć reagovao na očev glas, međutim, on je i dalje u besvesnom stanju.

Prema našim saznanjima, dete je počelo da se davi u vodenom dečjem parku. Iznenada se odaljilo od roditelja, a usled nemoći da se popne na jedan od gumenih naduvniih delova parkića, dete je ostalo zaglavljeno, usled čega je počela drama i borba za život.

 

Prema rečima očevidaca, 10-godišnji dečak prvi je uočio srpsko dete kako se davi, pritekao je u pomoć i izvukao zarobljenog petogodišnjaka. Vlasnik vodenog parka je potom izvukao dete na obalu, a srpski dečak u tim trenucima nije davao znake života.

Mesto u Pefkohoriju gde se davio dečak iz Srbije

 *Plaža u Pefkohoriju na kojoj se odigrala drama; Foto: Privatna arhiva

Na plaži se, srećom, našao grčki lekar koji je neobavezno došao na kupanje, a kada je video da je situacija ozbiljna, pritekao je u pomoć, pružio dečaku T.A. veštačko disanje i započeo kardiopulmonalnu reanimaciju, saznajemo od izvora sa lica mesta.

Na lice mesta došao je i lokalni lekar Kostas Lazaridis, koji je zbrinuo dete do dolaska hitne pomoći, koja se pojavila u roku od 15 minuta. Dete je prebačeno do Poligirosa, a zatim u bolnicu u Solun.

 

Pošto roditelji dečaka ne pričaju ni grčki, ni engleski jezik, jedna turistkinja iz Novog Sada koja se slučajno zadesila na plaži, pomogla je sa prevodom objašnjavajući policiji šta se dogodilo kada su došli na mesto drame.

Koliko su Grci prijateljski nastrojeni prema srpskim turistima i Srbima u celini, govori i gest izvesne vlasnice apartmana iz Nikitija Kirjaki Papastefanu, koja je, kada je čula šta se dogodilo, roditeljima dečaka odmah ponudila smeštaj u Solunu dok se dete potpuno ne oporavi.

Materijalnu pomoć roditeljima takođe je ponudila i tamošnja organizacija "Dečji osmeh", koja je počela sa prikupljanjem, novca, lekova, hrane i psihološku podršku roditeljima.

Prema poslednjim saznanjima, majka dečaka koji se trenutno nalazi na aparatima, sa još dvoje dece danas treba da doputuje u Srbiju, dok će otac ostati sa detetom.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article